latinica  ћирилица
23/01/2018 |  12:26 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

BiH blizu potpisivanja punopravnog članstva u STO

BiH je veoma blizu potpisivanju punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, otklonjene su ključne prepreke i preduzimaju se posljednji koraci za pristupanje ovoj organizaciji, zaključeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i delegacije STO.
Mirko Šarović i delegacija STO - Foto: SRNA
Mirko Šarović i delegacija STOFoto: SRNA

Na sastanku je rečeno da će u februaru uslijediti završni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je riječ o Rusiji, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva i o tome obavijestiti rusku stranu, što bi u ovom momentu trebalo biti dovoljno", rekao je Šarović, naglašavajući da očekuje pozitivno mišljenje entiteta o ovoj odluci, kako bi što prije bila usvojena u Savjetu ministara.

Delegacija STO, koju je predvodio ambasador u misiji Bugarske pri STO u Ženevi i predsjedavajući Radne grupe za BiH Atanas Paparizov, ocijenila je da je BiH u posljednje vrijeme napravila veliki napredak u pregovorima i ispunjavanju uslova za članstvo u STO.

"Sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH STO veoma blizu i sa te strane BiH će imati našu punu podršku", istakao je Paparizov.

Sastanci radne grupe u Ženevi biće održani u februaru i maju, a Paparizov je optimista da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u STO biti donesena krajem jula.

Izvor: SRNA