latinica  ћирилица
23/01/2018 |  15:34 | Autor: RTRS

Nove optužbe u Parlamentu FBiH

Opozicione stranke u Parlamentu Federacije BiH /FBiH/ optužile su SDA i HDZ BiH za neodržavanje današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja je bila sazvana na inicijativu SDP BiH i DF-a.
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

Vanredna sjednica ovog doma, na kojoj je trebalo da bude raspravljano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, nije održana zbog nedostatka kvoruma, nakon čega je opozicija održala vanrednu konferenciju za novinare u Sarajevu.

Poslanici opozicije tvrde da bi zakonom koji je bio predložen bile otklonjene eventualne postizborne blokade u provođenju izbornih rezultata, prvenstveno kad je riječ o popunjavanju delegatskih klubova u Domu naroda federalnog Parlamenta, prenijeli su federalni mediji.

Naglasili su da ponuđeni zakon ostaje i dalje u proceduri, odnosno da će oni insistirati na njegovom usvajanju u Parlamentu.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da SDA i HDZ zajedno urušavaju FBiH, dok je šef Kluba poslanika DF-a DŽenan Đonlagić naveo da je riječ o "političkom kukavičluku SDA", jer je ona, kako je dodao, "između države i HDZ-a, izabrala HDZ".

Izvor: SRNA