latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:32 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Femić-Štrajk može spriječiti povećanje plata; Bogdanić-razgovori mogu, ucjene ne (VIDEO/FOTO)

Strukovni sindikat doktora medicine Srpske i sindikat medicinskih sestara i tehničara počeće pripreme zajedničkog štrajka u javnim zdravstvenim ustanovama, ako Vlada Srpske ne počne pregovore o povećanju plata od 25 odsto. Na to su se, kažu, odlučili jer Vlada nije odgovorila na njihov zahtjev od novembra prošle godine. Resorni ministar Dragan Bogdanić poručuje-na razgovore pristaje, ali ne i na ucjene o povećanju plata.
Dragan Bogdanić - Foto: SRNA
Dragan BogdanićFoto: SRNA

Priprema zakonskih akata i obavještenja resornom ministarstvu, Fondu i direktorima javnih zdravstvenih ustanova-prvi je korak, a potom i organizovanje štrajkačkih odbora, poručuju iz Sindikata. Izričiti su-definitivno idu u generalni štrajk.

"Štrajk može odložiti ministarstvo ako krene u pregovore za povećanje plata, a može i ga povećanje plata spriječiti", rekao je Miodrag Femić, predsjdnik Sindikata doktora medicine.

Ovakav potez pravdaju ukupnim stanjem u zdravstvu, koje, tvrde, od 2009. godine ide silaznom putanjom; posebni kolektivni ugovor se u najvećem broju ustanova ne primjenjuje, smanjene su plate, ne uplaćuju se doprinosi, a ostvaruju i daleko manje prava po osnovu rada u odnosu na druge radnike.

Sindikat zdravstva - pregovori (Foto: RTRS)

Tome svjedoči, dodaju, i sumorna statistika-od ukupno 23 odsto zdravstvenih radnika u Srpskoj, u zemlje EU otišla je skoro polovina-11, 2 odsto, a od decembra do danas Republiku Srpsku napustila su 53 ljekara specijaliste.

"Naše sestre ovdje rade ono što u zapadnim zemljama rade ljekari. Nažalost, za taj posao nisu adekvatno plaćene i mi se nadamo, apelujemo da dođe do socijalnog dijaloga sa ministarstvom zdravlja i Vladom Republike Srpske i da sjednemo i riješimo te probleme", poručuje Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Resorni ministar Dragan Bogdanić pristaje na razgovore. One već započete, kaže, mogu nastaviti samo na realnim pokazateljima, ali to, poručuje, nikako ne može da bude ultimatum.

"U Ekonomskoj politici i budžetu Republike Srpske za 2018. godinu rečeno je da neće biti povećanja plata u javnom sektoru. Ukoliko neko izađe sa zahtjevom da se plate povećaju za 25 odsto, onda to govori o namjeri onoga ko sve to predlaže", naveo je Bogdanić.

Bogdanić podsjeća da je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić prije početka razgovora o kolektivnom ugovoru, napustio sastanak o toj temi, zbog čega smatra da nema snage da predstavlja zdravstvene radnike.