latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:44 ⇒ 24/01/2018 | 07:47 | Autor: RTRS

Svjetski ekonomski forum u Davosu, pojačane mjere bezbjednosti (VIDEO)

Obraćanjem indijskog premijera, otvoren je Forum u Davosu, za koji se prijavilo oko 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada. Oko 5.000 vojnika kontroliše kompletan prostor oko zdanja u kojima će se održavati forum. Grad je potpuno zavejan i bilježi najveće padavine u posljednjih deset godina.

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je, otvarajući Svjetski ekonomski forum u Davosu, da je nedavni talas trgovinskog protekcionizma, kojim vlade postavljaju barijere slobodnoj trgovini između naroda, zabrinjavajući.

Modi je rekao da su "snage protekcionizma podigle glave protiv globalizacije", prenijela je agencija AP.

Ne pominjući direktno američkog predsjednika Donalda Trampa ili SAD, Modi je istakao da "rješenje ove zabrinjavajuće situacije protiv globalizacije nije izolacija".

Indijski premijer citirao je Mahatmu Gandija: "Ne želim da prozori na mojoj kući budu zatvoreni sa svih strana. Želim da vjetrovi kultura svih zemalja uđu u moju kuću samouvjerenošću i tako izađu."

Ovo je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine, navela je američka agencija.

Svjetski ekonomski forum u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu okupiće, do 26. januara, svjetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podjela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posljedice.

Tema ovogodišnjeg, 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podjeljenom svijetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mjere za rješavanje globalnih problema.

Prvi put poslije gotovo dvije decenije najavljeno je i učešće američkog predsjednika Donalda Trampa, koji bi trebalo da održi završni govor na forumu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu.

Oko 5.000 vojnika kontroliše kompletan prostor oko zdanja u kojima će se održavati forum.

Prostor je podijeljen u četiri zone bezbjednosti u koje će moći da uđe samo onaj ko ima akreditaciju.

Nije tajna da će unutar prstenova biti mjesta i za snajperiste, koji će, za svaki slučaj, dežurati u tri smjene.

Cjelokupna organizacija događaja Graubinden i samu Švajcarsku koštaće čak 28 miliona franaka.

Svi akreditovani učesnici foruma još od slijetanja na bilo koji od aerodroma u Švajcarskoj moraće da prođu kroz niz provjera.

Prije ulaska u kongresni centar, proći će kroz nekoliko skenera, a sve što budu imali kod sebe provjerava se. Kroz skenere prolaze svi – i sami učesnici skupa.

Stanovnicima Davosa preporučeno je da tokom održavanja foruma ostanu u svojim kućama.

Davos je oduvijek važio za grad u kojem svjetska elita i džet-set svijet voli da provodi slobodne trenutke.

Zbog toga su i cene soba u hotelima odgovarajuće i ne mijenjaju se čak ni u vrijeme održavanja foruma.

U Davosu postoji 78 hotela sa 9.300 kreveta u njima, ali i 2.648 u kampovima i hostelima.

Soba u skromnijem hotelu košta oko 300 evra, ali pod uslovom da se rezerviše sedam noćenja s doručkom.

Ovogodišnji forum u Davosu plijeni pažnju javnosti i zato što je svjetska elita upala u sniježnu bajku, budući da je taj grad poptuno zavejan i bilježi najveće padavine u posljednjih deset godina.

I upravo velika količina snijega koja je napadala u tom gradiću spriječiće možda najavljene proteste zelenih partija i švajcarskih demokrata.

Tim političkim grupama je zabranjen miting na ulicama od organizatora foruma zbog nedostatka slobodnog prostora za proteste, baš zbog snijega.

Prvobitno je bilo planirano da politički aktivisti protestuju protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trampa, koji treba da ima završni govor na forumu.

Izvor: Agencije