latinica  ћирилица
23/01/2018 |  21:52 ⇒ 24/01/2018 | 11:12 | Autor: RTRS

Stranci nastoje da nametnu unitarnu BiH jer su to obećali Bošnjacima! (VIDEO)

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsjednika, što Srpska nikada neće dozvoliti, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, gostujući u emisiji "Ćirilica", TV Hepi.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Predsjednik Republike Srpske Milorad DodikFoto: Screenshot

Predsjednik Srpske je podsjetio da Srbima katastarski pripada veći dio teritorije BiH tako da je projekat unitarne BiH nemoguć i po tom osnovu bez obzira na nastojanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da ostvare svoj plan nestanka Republike Srpske napravljen i prije nego što je potpisan Dejtonski sporazum.

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku brani Dejtonski sporazum i Ustav i prema članu Tri istakao je, BiH je "sastavljena" od dva entitata i tri konstitutivna naroda. Pojasnio je da BiH ne "čine" dva entiteta, već da je ona "sastavljena od dva entiteta" što je suštinska razlika i argument postojanja Republike Srpske. 

Istakao je zbog toga neće biti "Dejtona 2" i da će, ukoliko to neko nametne, u tom slučaju Srpska insistirati na samostalnosti, a Hrvati na stvaranju trećeg entiteta. 

Komnetarišući najavu dolaska Brajana Hojt Јia na mjesto američkog ambasadora u BiH, Dodik je ocijenio da ne očekuje promjenu američke politike i da smatra da će i on nastaviti da govori o "unitarnoj Bosni" a sve one koje se tome protive, bez obzira na argumente, proglašavaće za nepodobne.  

"U BiH imate one koji, čim se pojave neki stranac smatraju da je to gotovo. Strancima treba Srbin koji ćuti, a ja smatram da je najveći interes Republike Srpske suprostaviti se unitarizaciji BiH", rekao je predsjednik Srpske.

Naglasio je i da međunarodni faktor, s jedne strane, nameće princip da BiH prema Evropskoj uniji govori jednim glasom, a kroz praksu u prethodnim godinama je, kroz nametanje zakona, činio visoki predstavnik ne poštujući mogućnost unutrašnjeg konsenzusa u BiH.

Govoreći o inicijati predsjednika Srbije, Aleksanda Vučića, o potrebi donošenja "Deklaracije o opstanku srpskog naroda" Dodik je rekao da za razliku od Islamske Deklaracije koja je usvojena kao programska platforma SDA, Sarajevo kroz "Deklaraciju o očuvanju srpskog naroda" želi da osudi civilizacijske domete jednog naroda, njegov jezik, kulturu, vjeru...

"Srbi imaju Krsnu slavu a drugi to nemaju. I po tome smo mi jedinstveni", rekao je Dodik.

Odgovarajući o opasnostima od terorizma podsjetio je da u BiH, što su potvrdile i obavještajne službe, djeluje 3.000 lica koji su spremni na indidvidualni terorizam. Kako je rekao, riječ je i o licima koji su, tokom rata, u BiH došli uz američku pomoć i počinili stravične zločine nad srpskim narodom.

Govreći o razlozima zbog kojih Republika Srpska nema specijalne paralelne veze i sa Crnom Gorom kao što ima sa Srbijom, Dodik je potvrdio da je to nudio Đukanoviću ali je on to odbio riječima da bi to uradio da se radi o Republici Crnogorskoj, a ne Srpskoj.

Pogledajte video: