latinica  ћирилица
23/01/2018 |  21:59 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske: Zakon o komunikacijama BiH vratiti na doradu (VIDEO)

Republika Srpska potvrdila je još jednom da nije dala saglasnost na jedinstveni broj za hitne slučajeve 112. U ministarstvu saobraćaja i veza ističu da je predloženi Zakon o komunikacijama BiH neophodno vratiti na doradu i usaglašavanje, a uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije-zakonski urediti u skladu sa ustavom.
Prenos nadležnosti - Foto: RTRS
Prenos nadležnostiFoto: RTRS

Ministarstvo saobraćaja i veza zatražilo je od Savjeta ministara da povuče iz procedure Nacrt Zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, jer određeni statovi ovog zakonskog rješenja isključuju učešće entiteta u donošenju podzakonskih akata koji uređuju njihove poslove i radne zadatke za koje su nadležni:

"Prijedlog je u suprotnosti sa članom 14 Zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, kojim se definiše obaveza saradnje i koordinacije Ministarstva bezbjednosti BiH sa nadležnim entitetskim organima u oblasti zaštite i spasavanja, predstavlja prenos nadležnosti i u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama", navode u ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Tako ne misli ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić. Tvrdi da se uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije, nadležnosti sa entiteta neće prenijeti u Sarajevo. Uvođenje broja 112, kaže, obaveza je u procesu ulaska u Evropsku uniju.

"Vi kad okrenete broj 112 i pijavite neku tešku nesreću ovdje u Doboju vi dobijete Doboj neće vam se javiti ni Zenica ni Sarajevo, ali da je sistem 112 jedinstven za BiH ne možemo sad imati 112, 113, 114", ističe Mektić.

Sa ministrom bezbjednosti nisu saglasni u SNSD-u, gdje tvrde da je uspostavljanje broja 112 prenošenje nadležnosti.

Broj za hitne situacije 121 u Srpskoj već postoji, u okviru Ustava i zakona, poručuju u ovoj stranci.

"Јa se nadam da takozvani Savez za promjene, iako njihov predlagač neće dozvoliti da ovaj zakon prođe u Predstavničkom domu ali ako prođe, mi ćemo ga srušiti u Domu naroda, tako da se nadam da još jedna od nadležnosti neće biti prenesena na nivo BiH", uvjerava Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Osim toga, Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama određeno je da Vlada Srpske donosi propis o organizaciji i funkcinisanju sistema osmatranja, obavještavanja i uzbunjivanja u šta spada i broj za hitne situcije 121, kažu u SNSD-u.