latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:32 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Koha: Nema jedinstva oko ukidanja Specijalong suda

U kosovskoj vladi nema jedinstva u vezi s ukidanjem zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, prenosi dnevnik Koha ditore.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da je prijedlog tog zakona "vlasništvo" skupštine i da mišljenje vlade o inicijativi za ukidanje Specijalnog suda nije toliko relevantno, ali da će vlada, kada dobije inicijativu, poštovati sve standardne procedure i izjasniti se o njoj.

- Postoje standardne procedure koje su se u prošlosti koristile u sličnim situacijama. Međutim, ne možemo odgovoriti koji će biti postupak u ovom slučaju dok ne dobijemo zvanični zahtjev od skupštine - rekao je Haradinaj juče u Uroševcu.

Generalni sekretar kosovske vlade Kosova Fitim Krasnići potvrdio je da je inicijativa juče stigla do vlade i da će biti dostavljena ministarstvima za integracije i finansije kako bi dali svoja mišljenja o njoj.

Poslanica iz pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiju najavila je da poslanici te stranke neće glasati za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK pošto, kako je navela, "ne mogu podržati privatne inicijative", jer iza nje stoji predsjednik Kosova Hašim Tači.

- U prošlosti, poslanici su smatrani sredstvima za glasanje na zahtjev Tačija, Veselija ili Mustafe. Bio je to stalan pritisak da se donese zakon i tada nisu govorili o integritetu narodnih poslanika. Ovo je opasno, to ne ukida Specijalni sud. Ovo nije u korist OVK, već zbog ličnih interesa - rekla je ona.

Vlada ima 30 dana da dostavi mišljenje parlamentu, ali može i da odluči da se ne izjašnjava o inicijativi, jer je juče predsjedništvo skupštine odlučilo da peticiju sa potpisima 15.000 građana o ukidanju Specijalnog suda uputi nadležnoj parlamentarnoj komisiji.

Izvor: Agencije