latinica  ћирилица
24/01/2018 |  13:57 | Autor: RTRS

Čolak: Bilo bi veoma loše da izmjene izbornog zakonodavstva nametne OHR

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak smatra da bi bilo veoma loše ukoliko bi rješenje u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH nametnuo OHR, kako to sugerišu pojedine stranke.
Bariša Čolak - Foto: SRNA
Bariša ČolakFoto: SRNA

Čolak je izjavio novinarima u Sarajevu da takvu mogućnost nekoliko puta sugerisali iz SDA i SDP-a, ali da on misli da to ne bi bilo dobro.

"Ukoliko BiH želi da bude ozbiljan kandidat za EU, teško je povjerovati da bi mjesto ozbiljnog kandidata dobila zemlja koja ne može da rješava svoja veoma značajna pitanja kao što je izborno zakonodavstvo. To treba imati u vidu. Stoga mislim da je rješenje u nama, u strankama koje to pitanje treba da riješe", istakao je Čolak.

Prema njegovim riječima, da bi se došlo do rješenja mora se prvo doći do prijedloga koji je ustavan, odnosno mora se početi od odluke Ustavnog suda BiH.

"Treba doći do rješenja koje će zadovoljiti odluku Ustavnog suda, a u okviru toga je onda moguće praviti kompromise. Ne mogu se praviti kompromisi ako idete od prijedloga koji su potpuno suprotni odluci Ustavnog suda i koji su neustavni. Ukoliko to shvatimo, možemo za 24 sata riješiti ovaj problem i to ne samo kada je riječ o izboru delegata Doma naroda Federacije BiH /FBiH/ nego i izbora u Gradu Mostaru i članova Predsjedništva BiH", pojasnio je Čolak.

On tvrdi da je veoma važno da bude riješeno i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Željeli bismo da iz FBiH budu legitimno izabrani članovi Predsjedništva BiH i da se na taj način relaksiraju odnosi, prije svega između Hrvata i Bošnjaka, i da krenemo konačno naprijed. To bi bilo veoma veliki iskorak", naglasio je Čolak.

On smatra da nije bilo dovoljno političke volje kod partnera koji su trebali ozbiljnije i ranije pristupiti rješenju problema izmjen izbornog zakonodavstva.

Izvor: SRNA