latinica  ћирилица
24/01/2018 |  16:27 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Grubeša-Vigemark: Zatvor na nivou BiH što prije staviti u funkciju

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemar razgovarali su u Sarajevu o projektu izgradnje zatvora na nivou BiH i kašnjenju njegovog stavljanja u funkciju.
Grubeša - Vigemark, sastanak (foto:radiosarajevo.ba) -
Grubeša - Vigemark, sastanak (foto:radiosarajevo.ba)

Grubeša je istakao da su radovi na izgradnji zatvora završeni, ali da se predugo čeka na tehnički prijem objekta zbog spornog iznosa sredstava koji traži opština Istočna Ilidža za obavljanje tog posla, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

"Stavljanje zatvora u funkciju je veliki izazov za sve nas, ali je to naš prioritetni zadatak. Cijeli projekat je završen i moramo ga što prije staviti u rad", rekao je Grubeša.



Vigemark je naglasio da svaka zemlja treba da ima kvalitetnu ustanovu za kazneno-popravno vaspitanje, te da je konačno vrijeme da i BiH dobije novi zatvor.

"Veliki broj donatora je učestvovao u ovom projektu i želimo vidjeti pozitivne rezultate uloženih sredstava", rekao je Vigemark.

U izgradnju prvog zatvora na nivou BiH uloženo je oko 40 miliona evra. Riječ je o projektu koji je rađen po najsavremenijim svjetskim standardima gradnje kazneno-popravnih ustanova i prva je takva građevina izgrađena u BiH još od austrougarskog vremena.

Izvor: Srna