latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:36 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Oluja im odnijela krovove. Kako će prezimiti? (VIDEO)

Crveni krst Republike Srpske donirao je crijep za popravku krovova mještanima Vlasenice, čije je kuće početkom decembra oštetio olujni vjetar.
Obnova kuća u Vlasenici - Foto: RTRS
Obnova kuća u VlaseniciFoto: RTRS

Pomoć je dobilo sedam najugroženijih porodica. Ranije je saniran dio objekata, među kojima je i osnovna škola, koja je pretrpjela najveća oštećenja.

Prošlo je više od mjesec od kako je vjetar uništio krov, s teškom mukom stečenog, doma Mirkovića, koji su u Vlasenicu izbjegli iz Goražda. Tročlana porodica živi od skromne plate, pa sami nisu mogli ništa da urade. Dobijeni crijep postaviće čim vremenske prilike dozvole.

- Stavio sam unutra po ploči grede okolo i onda sam ubacio najlon, jer ne bi moglo ostati ništa da sam prekrivao najlonom ili lepenkom to bi opet vjetar odnio, pa sam unutra stavio grede i onda kupim vodu iz tog najlona i tako, priča Desimir Mirković.

Uz pomoć dobrih ljudi, neki su popravili krovove, ali mnogo kuća i dalje prokišnjava.

Crveni krst obezbijedio je pomoć za popravku krovova na sedam kuća, čiji vlasnici nisu u mogućnosti da sami plate posao.

- Ova donacija nije materijalno toliko vrijedna, to je 6.000 KM, 8.000 komada crijepa za sedam kuća, mi smo ti koji prvi dolaze na lice mjesta, apelijemo na sve da pomognu - poručuje Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Odmah nakon nevremena u kome je oštećeno 300 objekata popravljen je krov na školskoj zgradi, što je finansiralo resorno ministarstvo.

- Želim da kažem da ćemo mi kao opština uz pomoć prijatelja i drugih organizacija , institucija i Vlade ići da se obezbijedi koliko toliko pomoći da se stvore uslovi bolji za život - istakao je Milorad Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Ukupna šteta pričinjena u nevremenu koje je Vlasenicu zahvatilo početkom decembra procijenjena je na milion maraka, što je petina godišnjeg budžeta ove lokalne zajednice.