latinica  ћирилица
24/01/2018 |  19:25 ⇒ 25/01/2018 | 08:27 | Autor: RTRS

Savjet Evrope usvojio još jednu Rezoluciju o BiH (VIDEO)

Savjet Evrope usvojio je još jednu Rezoluciju o BiH. Sedmu.

Tokom rasprave, u kojoj je ponovo konstatovano da BiH nije dovoljno napredovala na evropskom putu, iz Strazbura su se čuli pozivi političkim liderima da preuzmu odgovornost.

Izvjestioci Savjeta Evrope poručuju da oni koji žele pripadati toj organizaciji moraju ispunjavati obaveze, jer članstvo, kažu, nije besplatno. Kolege iz BiH pozivaju na sastanak u Strazburu, ali i u Sarajevu i Banjaluci.

"Moja dva amandmana koje sam uložila na problematizovanje entitetskog glasanja koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da su njeni amandmani odbijeni uz obrazloženje da nisu imali lošu namjeru, već da su ukazali na ta pitanja kao upozorenje.

"Glasala sam protiv Rezolucije jer smatram da i Rezolucija i izvještaj Monitoring komiteta u određenom dijelu proziva Republiku Srpsku, pa čak i predsjednika Dodika za probleme koji danas postoje u BiH. To je pokazala i diskusija u kojoj se niko nije dotakao problema pravosudnih institucija, njihove politizacije, kao ni pitanja terorizma koji je prijetnja ne samo za građane BiH nego i regiona", pojasnila je Markovićeva.