latinica  ћирилица
26/01/2018 |  18:44 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Zašto je Hojt Јi postao “persona non grata“ u Vašingtonu? (VIDEO)

Brisanje Brajana Hojta Јia sa liste zaposlenih u Stejt departmentu i danas je glavna tema u regionu. Zašto je Јi postao “persona non grata“ u Vašingtonu, da li će ipak biti imenovan za ambasadora u nekoj od balkanskih zemalja, ili su vlasti u regionu samo preveliku pažnju posvetile zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD ? Njegovo izbacivanje iz Stejt departmenta, stručnjacima iz ove oblasti, dalo je jasne odgovore na ova pitanja.
Hojt Li - Foto: Screenshot
Hojt LiFoto: Screenshot

Hojt Јi je prošlost, ostatak bivše američke administracije, bez podrške aktuelne politike – ovakve statove predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, redovno je izgovarao kada je ovaj američki zvaničnik bio tema. Isti stav ponovio je samo dan prije informacija o nestanku Јia sa spiska zaposlenih u Stejt departmentu.

-Da ne bi ispalo da je on takav moćan izgubio kredibilitet, onda je rekao da daje ostavku. Onda su to oni demantovali, jer niko neće da se bavi njim. Јi ih je izvarao, jer to nisu bili stavovi nove administracije, a nastavio je da provodi politiku stare administracije. Zato je izgubio kredibilitet, i nije u nikakvom statusu. Da li će doći, ja to ne znam i vjerujem da je to sve bila laž - rekao je Dodik.

Vijest da Јi više ne obavlja funkciju, kaže politikolog Aleksandar Pavić, stigla je samo mjesec poslije njegove izjave “da mu se dopada tu gdje jeste“. Pavić ponavlja da je Јi ostatak bivše struje Stejt deparmenta, a da je krivica na vlastima u regionu koje su preveliku pažnju posvetile nižerangiranim činovnicima.

-Nešto se dešava, nadajmo se da su to ona pomjeranja kojima smo se nadali - da će Stejt department, pogotovo na našem prostoru da zastupa linije kakve zastupa Tramp, prvenstveno antiglobalistička i antiislamistička. Ako samo do toga dođe, ovdje će da se već osjete bitne promjene i što se tiče Republike Srpske i po pitanju Srbije i Kosova i Metohije - izjavio je Pavić.

Odlazak Hojt Јia, smatraju stručnjaci, značiće da će njegov nasljednik raditi u okvirima koja mu pripadaju ovom diplomatskom rangu. Štetna politika prema balkanskim zemljama ovog diplomate šestog ranga, za istoričara u Institutu za noviju istoriju Srbije Aleksandra Rakovića, znači njegove minimalne šanse za mjesto ambasadora.

-Sa šeste pozicije u rangu u Stejt departmentu ne dolazi se na mjesto ambasadora. On je trebalo da napreduje u hijerarhiji nekoliko koraka da bi uopšte došao u tu situaciju regularnim putem. Da je bila neka druga, prethodna administracija, možda bi oni njemu zbog tih nasilničkih zasluga na ovom prostoru darovali mjesto ambasadora - istakao je Raković.

Ko će na mjesto Brajana Hojt Јia još je rano spekulisati, iako se već spominje nekoliko imena. Međutim, poznavaoci prilika smatraju da će ko god dođe, morati sprovoditi politiku američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog državnog sekretara Reksa Tilersona, a sve to podrazumijeva i novu američku “balkansku politiku“, koja po svemu sudeći tek treba da bude utvrđena.