latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:10 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Neiskorišćeni turistički potencijali - stari i tradicionalni zanati (VIDEO)

U tržišnoj ekonomiji svake zemlje, osnovno pitanje je koliko su iskorišćeni njeni prirodni resursi i potencijali. Takvo pitanje nameće se i kroz neiskorišćeni domaći turistički potencijal, putem koga se mogu afirmisati stari i tradicionalni zanati. Јedan od neiskorišćenih potencijala je i zanat ručnih radova, koji se generacijama čuva i prenosi u svakoj kući.
Stari zanati - Foto: RTRS
Stari zanatiFoto: RTRS

U domaćinstvu Јadranke Trifković, našli smo pletiljsko - tkalačku radionicu u kojoj se okupljaju vrijedne Brčanke. One vještim rukama proizvode sve tradicionalne odjevne predmete. I kako navode pomalo su i ljubomorne na znanje starijih generacija, koje su sve proizvodile od radne do paradne odjeće. 

"I to je rađeno sa gajtanima raznim, raznim vezom dodavale. Iako su žene bile nepismene i neuke, ali znale su mnogo više nego što današnje žene, što kažu znaju", kaže Јadranka.

"Ovo je zanat. Ovo je zlatan zanat. Može da se uradi svašta i od vune i od pa da se plasira pa čak i u inostranstvo, i nanašim tržištima. Ne mora sve da se svodi na kupljenu diplomu", istakla je Јoka Stević iz Brčkog.

 Kompletne narodne nošnje, džemperi, čarape, priglavci i drugi ručno izrađeni odjevni predmeti iz vještih ruku, izlaze kao na traci. Bosiljka Stojanović, gazi devetu deceniju, ali i dalje radi istim tempom. 

"Ne bi mogla izbrojat ni za godinu koliko ispletem, a kamoli kolko sam ukupno", kaže Stojanović. 

"Prodam na tržištu. Nosim priglavke, nosim čarape, nosim pape, nosim džempere", navela je Kosa Andrić.

Tu je i malađa garda. Od starih i prekaljenih tkalja, vezilja i pletilja, uče se sve tajne zanata. 

"Od teta Јadranke sam učila vez i sad učim tkanje još kod nje", dodala je Sanja Maksimović.

Ručno izrađeni odjevni predmeti u eri brzog života i tehnološke globalne standardizacije, skoro da su potisnuti iz ponude. A možda je to baš neiskorišćena zanatsko privredna šansa, za koju je upražnjeno mjesto na regionalnom globalnom tržištu.