latinica  ћирилица
05/02/2018 |  19:09 ⇒ 06/02/2018 | 08:08 | Autor: RTRS

Poslanici SzP-a izbjegavali pitanja o "svečanom prijemu" za Halilovića! (VIDEO)

"U čast" Јasminka Halilovića, direktora i osnivača sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, ministri BiH trebalo bi uskoro da organizuju svečani prijem.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Ovo je "zadaća" koju su ministrima zaključkom "nametnuli", uz sve Bbšnjačke poslanike, i poslanici Saveza za promjene i DNS-ovog Kluba u formiranju.

Isti akteri, na posljednjoj sjednici, održanoj 31. januara, odlučili su da Predstavnički dom BiH uputi čestitku Haliloviću, jer je zbog osnivanja Muzeja, uvršten na Forbsovu listu mladih lidera. Oni koji su izglasali ovakve zaključke, o svojim postupcima, danas ne žele da govore.

Sarajevski serijski mirnodopski monopol nad "ratnom opkoljenošću", nad ratnim traumama i strahotama, mitomanija o jedinim žrtvama rata, o "golorukim" braniocima koji su se suprotstavljali do zuba naoružanom, kako rekoše, "četničkom agresoru", dobila je još jednu epizodu – Muzej ratnog djetinjstva! Opet sarajevskog, naravno!

U njemu "uspomene kao eksponati", kao da druga djeca u ratu odrastala, uspomena nemaju. 

"Iako je u svom nazivu ratni – on je zapravo antiratni muzej, šalje jednu antiratnu univerzalnu poruku mira", rekao je Halilović.

Bez namjere da potcjenjujemo ratne traume djece Sarajeva pa i osnivača Muzeja, sličnim "antiratnim sarajevskim porukama mira" svjedočili smo i svjedočimo često. O "tunelima spasa", "Muzejima opsade", raznim performansima - crvenim stolicama....U njima pa i u ovoj nema mjesta, primjera radi za Natašu Lalović i Milicu Učur, ubijene snajperom u naselju Grbavica, dok su zajedno sa drugaricama igrale lastiš. Nema mjesta uspomenama preživjelih drugova i drugarica ubijene srpske djece. Biće međutim, kako se najavljuje, za djecu Sirije, Ukrajine, Turske..., čije se produkcije pod okriljem Muzeja već rade. No, to je sarajevski projektovani diskurs. Ali šta je nagnalo deklarativne zaštitnike interesa Republike Srpske u Parlamentu BiH, da veličaju sarajevske "projektante" i da im organizuju svečane prijeme? Šef Kluba poslanika SDS-a, inače uvijek govorljiva Aleksandra Pandurević, sa parlamentarne govornice, prije odgovora i bukvalno je pobjegla.

Ni njen kolega Momčilo Novaković, da obrazloži svoj postupak, pred objektivom kamere nije htio. Mimo kamere priznaje kako je bio u zabludi. U trenutku glasanja, kaže, mislio je da je Јasminko Halilović uspješni sportista, a ne svojevrsni sarajevski kustos – selektor. Da li su u zabludi bili i ostali – osim Pandurevićeve i Mladen Bosić, Nenad Lalić, Đorđo Krčmar, Јovan Vukovljak!? Јer, svi oni su se "zahvalili" "kustosu" Haliloviću, na doprinosu "sarajevskoj istini". Njihov potez u SNSD-u ocjenjuju katastrofalnim. 

"Ono što jednostavno nas zbunjuje je dokle ide ta granica popustljivosti tzv. Saveza za promjene, bošnjačkim inicijativama u Parlamentu BiH. Suluda je ideja podržati tako nešto prije svega što još uvijek su u BiH otvorena ta pitanja ratnih dejstava od 1992-1995. godine i samoj istini o tome šta se dešavalo", istako je šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Staša Košaac.

Da li će “u zabludi" biti i srpski ministri u Savjetu ministara, kada ih Denis Zvizdić uskoro "postroji" da uveličaju svečani prijem Јasminka Halilovića? Hoće li slušati i ćutati, kao što su to činili i oni i njihovi puleni u Institutu za nestala lica, kada su primjera radi, tijela godinama ekshumirana po Sarajevu, nedavno u groblju Visoko, ukopana kao neidentifikovana, a ipak sa muslimanskim obilježjima?