latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:20 | Autor: RTRS

Đurić: Podrška za opstanak srpskog naroda na Kosovu biće udvostručena

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je da će u ovoj godini biti udvostručena pomoć, podrška i borba za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je poslije sastanka sa grupom Srba sa Kosova i Metohije, kojima je uspješno odgovoreno na zahtjeve nakon nedavnog susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavio i ostvarenje velikih projekata.

"Borba za Kosovo i Metohiju je borba za ljude, za naš narod, kako bi oni mogli da opstanu, što je politika predsednika Srbje Aleksandra Vučića i Vlade Srbije", rekao je Đurić.

On je naveo da država u Banjskoj, gdje je pomogla obnovu crkve i otvorila više decenija zapuštenu banju, namjerava da završi moderan kompleks, u koji će dolaziti i građani iz drugih dijelova Srbije da se liječe, a mještani tog kraja će u njemu naći posao.

Đurić je najavio da će se ubrzano raditi na realizaciji projekta povratničkog naselja "Sunčana dolina", gdje će moći da živi oko 1.500 ljudi u novom urbanom centru pod najkvalitetnijim uslovima života.

On je najavio i da će u ovoj godini pomoć i ulaganje u poljoprivredu na Kosovu i Metohiji biti pet puta veći nego do sada.

Đurić je, iznoseći rezultate dosadašnje pomoći, rekao da je u prethodnom periodu na Kosovu i Metohiji izgrađeno i u potpunosti stavljeno u funkciju 888 stanova i kuća za Srbe.

Za nešto više od tri godine, kako je istakao, renovirano je sedam vrtića, 17 ih je opremljeno, a u Prizrenu je nedavno izgrađen i otvoren prvi srpski vrtić poslije 20 godina.

Đurić je naveo da je 16 škola potpuno renovirano, 75 adaprtirano i opremljeno, izgrađen je novi Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, sa Studentskom poliklinikom, opremljen i renoviran Fakultet tehničkih nauka, a opremljena je i Katedra za stomatologiju.

On je rekao da je u Gnjilanu izgrađena i opremljena bolnica, u Goraždevcu izgrađen i opremljen Dom zdravlja, potpuno je renovirano 20 ambulanti, kupljena su sanitetska i putnička vozila za zdravstvene ustanove.

Đurić je istakao da je pomoć u građevinskom materijalu za renoviranje kuća dobilo 488 domaćinstava, a u sjetvenom materijalu - 500.000 sadnica kvalitetnih sorti voća, dobilo 300 poljoprivrednih domaćinstava.

Takođe, 821 povratničko poljoprivredno domaćinstvo dobilo je pomoć u poljoprivrednoj mehanizaciji, a sedam domaćinstava dobilo je ukupno 33 grla stoke.

Kada je reč o socijalnoj pomoći, pravo na povratničku pomoć u novembru 2017. ostvarilo je 508 porodica sa 1.357 članova, 1.620 porodica prošle godine dobilo je jednokratnu novčanu pomoć od 5.000 do 35.000 dinara, a 2.254 novorođenih beba dobilo je jednokratnu pomoć za novorođenčad od 10.000 dinara.

Uz to, distribuisano je 8.000 humanitarnih paketa hrane i isto toliko higijene, a finansiran je i rad šest narodnih kuhinja gdje se svakodnevno hrani oko 2.000 najsiromašnijih i stotinjak školske djece, a pružena je pomoć u finansiranju rada Crvenog krsta.

Kako je naveo Đurić, u 5.433 slučaja "pravnog nasilja", srpski pravni timovi su pomogli Srbima na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA