latinica  ћирилица
11/02/2018 |  13:47 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Borenović: U BiH je bilo strašnih zločina

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su se u BiH, u i oko Srebrenice, u proteklom ratu dešavali strašni zločini i da je bilo patnje svih naroda, ali da nijedan narod ne treba da snosi odgovornost za djela pojedinaca.
Borenović - pres - Foto: SRNA
Borenović - presFoto: SRNA

Borenović je istakao da svako ko je činio zločine treba da odgovara, bez obzira kojem narodu pripada.

"Za nas je teško prihvatiti određene kvalifikacije koje su stvar istorije sudova", rekao je Borenović komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u intevjuu za "Večernji list", u kojem je rekao da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici".

On je naglasio da kao vojnik Vojske Republike Srpske nikada nije od pretpostavljenih dobio zahtjev da počini neki zločin.

Borenović je rekao da Savez za promjene želi BiH kako je propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom sa jasnom ulogom Republike Srpske i Federacije BiH, uz konstitutivnost tri naroda i prava ostalih naroda.

"To je naša realnost i svaka druga avantura nije dobra ni za Srpsku ni za BiH. BiH daje dovoljno širok okvir svim političkim strukturama i građanima da traže od svojih vlasti bolje rezultate", zaključio je Borenović.

Izvor: SRNA