latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:50 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ne stišava se "bura" zbog izjave gradonačelnika Doboja o diskriminaciji (VIDEO)

Nakon što je digao na noge nastavnike OŠ "Dositej Obradović", gradonačelnik Doboja Obren Petrović tvrdnjom da u toj školi ima međunacionalnih problema, probudio je i opoziciju.
Doboj - škola - Foto: RTRS
Doboj - školaFoto: RTRS

Reaguje SNSD tvrdeći da Petrović pod pritiskom bošnjačkih stranaka, želi da sa mjesta direktora, ukloni dijete poginulog borca.

Petrović je, tvrdi opozicioni SNSD, pod pritiskom bošnjačkih partija, a javna tajna je da neki od njih žele mjesto direktora u toj školi. Kažu da je prebacivanje loptice na lokanu skupštinu njegova samovolja, a potvrdu o tome tražiće od resornog ministarstva.

- Direktor u toj školi je jedini direktor dijete poginulog borca pa postavljamo pitanje jel to možda problem. Sutra ćemo uputiti dopis ministarstvu uprave i lokalne samouprave gdje ćemo tražiti mišljenje resornog ministarstva da li lokalna skupština može i po kom osnovu razmatrati informaciju u OŠ Dositej Obradović, što je po nama samovolja gradonačelnika - kaže Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Doboja.

Na Petrovićeve izjave da u školi ima međunacionalnih problema i da bi o tome trebala da raspravlja Skupština grada, burno su reagovali nastavnici odbacujući te tvrdnje kao netačne, zatraživši da im se javno izvini.

- Zaista vjerujte mi, nikad nisam primijetila niti doživjela bilo kakvu uvredu, pogled ili bilo šta na toj osnovi - kaže Edina Mešić, učiteljica.

Umjesto izvinjenja Petrović je u pojedinim medijima otkrio pozadinu njegovih tvrdnji o međunacionalnim problemima.

Svoju oštricu usmjerio je protiv direktora škole Vedrana Gligorića, inače odbornika SP-a.

- Želim da se izvinim učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima što imaju takvog direktora, koji je na čelu takve ustanove. Po nacionalnoj strukturi on ne bi trebalo da bude direktor, nego Bošnjak, s obzirom da u školi ima preko 60 odsto učenika druge nacionalnosti - kaže Obren Petrović.

Govorio je gradonačelnik i o nekim izjavama direktora škole, navodno upućenim protiv Bošnjaka, a opozicija u svemu vidi Petrovićev pritisak na Vedrana Gligorića koji je kao odbornik Socijalističke partije, žestoki kritičar Petrovićeve vlasti u Doboju. O svemu ovome Gligorić se nije oglašavao.