latinica  ћирилица
11/02/2018 |  18:28 ⇒ 12/02/2018 | 09:17 | Autor: RTRS

Koliko će koštati izgradnja autoputa Banjaluka-Doboj? (VIDEO)

Sutra će biti nastavljena sjednica Narodne skupštine.
Dionica autoputa "9.januar" Banja Luka - Doboj - Foto: RTRS
Dionica autoputa "9.januar" Banja Luka - DobojFoto: RTRS

Na dnevnom redu, između ostalog, trebalo bi da se nađu odluke o zaduženjima za Željeznice i izgradnju auto-puta Banjaluka-Prnjavor. U PDP-u tvrde da će novom odlukom o zaduženju cijena izgradnje ovog auto-puta biti uvećana za 503 miliona maraka.
Na ovu tvrdnju su reagovali iz javnog preduzeća Auto-putevi, nazivajući je paušalnom i netačnom.

Računica je jasna, tvrdi Branislav Borenović. Vlada Republike Srpske cijenu auto-puta Banjaluka-Doboj povećala je za 75 odsto. Po odluci iz marta 2012. kaže Borenović za auto-put bilo je potrebno 670 miliona maraka. Ipak, na osnovu Odluke o dodatnom zaduženju koja je dostavljena zajedničkim institucijama na ratifikaciju, cijena je, kaže Borenović, povećana na 1,17 milijardi maraka.

- Ako ćemo da računamo i sa kamatama i otplatom od 30,32 godine kako koji kreditor je u pitanju, taj auto-put će dobrano preći 1,5 milijardi maraka. E to je u suštini kako se vlast odnosi prema javnom dobru - kaže Borenović.

Iz Autoputeva Republike Srpske ovakve tvrdnje i računice najoštrije odbacuju i nazivaju paušalnim. Tvrde, obje dionice autoputa "9. januar" koštaće ukupno 402 miliona evra, odnosno oko 5,5 miliona po kilometru. Dodatna sredstva u iznosu od 57 miliona, navode, tražena su zbog nepredviđenih okolnosti i posljedica poplava iz 2014. godine

- Za projekte ove veličine i složenosti, navedeno povećanje nije ništa neobično ili nesvakidašnje, kako već danima pokušavaju da prikažu pojedini predstavnici opozicije, iznoseći netačne i zlonamjerne podatke o vrijednosti projekta autoputa "9. januar" - poručuju iz Autoputeva Republike Srpske.

Sjednica parlamenta mogla bi, očekuje se, biti prilično burna upravo zbog navoda opozicije o odlukama Vlade o novim zaduženjima. I Borenović je najavio, izmjena vrijednosti auto-puta biće jedno od glavnih pitanja. Za razliku od njih, DNS planira podržati prijedlog Vlade.

- Onoliko koliko u ovom trenutku mogu reći za ta zaduženja je da je riječ o obezbjeđenju kreditnih linija i finansijskih sredstava za razvojne projekte, za investicije, a bez investicija, priznaćete, ništa se ne može posebno pozitivno dešavati- napominje Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik DNS-a.

Iz Autoputeva podsjećaju da je ovaj projekat pod budnim okom nadzornog organa i konsultanata evropskih banaka, koji do danas nisu imali nijedan prigovor.