X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Luter
12/02/2018 |  22:34 ⇒ 13/02/2018 | 11:22 | Izvor: RTRS

Dodik: Ne mogu da odbijem kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u emisiji "Pošteno" Federalne televizije, poručio je da ne bježi od kandidature za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima, ali da je još rano govoriti o ovom pitanju.
Milorad Dodik (foto:vijesti.ba) -
Milorad Dodik (foto:vijesti.ba)

"Dva puta sam na mjestu predsjednika Republike imao mandat i po Ustavu ne mogu da se kandidujem za ovu funkciju ponovo. Uobičajno je da se predsjednik političke partije, pogotovo moćne kao što je SNSD, uvijek kandiduje za jednu od pojedinačnih funkcija kako bi povukao i samu stranačku infrastrukturu i samu partiju. U tom smislu i tom logiciranju svakako će se razmatrati moja kandidatura na stranačkim organima. Јa ne bježim od toga", istakao je Dodik.

Kako je naveo, mnogi u SNSD-u smatraju da je njegova kandidatura gotovo izvijesna.

"Naravno, neću moći da odbijem stavove organa moje partije i vjerujem da se stvar kreće ka tome", naglasio je Dodik.

Budući da će nakon izbora predsjedavajući Predsjedništva BiH biti član iz reda srpskog naroda, Dodik je odgovorio i na hipotetičko pitanje šta bi prvo uradio kada bi bio na toj funkciji.

"Ako i hipotetički budem to, svakako će to biti poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Postaviću sve teme vezano za funkcionisanje Ustava BiH na dnevni red i ne bih dozvolio bilo kakvu zloupotrebu Predsjedništva BiH u smislu samog Savjeta ministara koje je po Ustavu definisano kao pomoćni organ Predsjedništva BiH. U toj situaciji bih Savjet ministara BiH postavio u funkciju pomoćnog organa Predsjedništva, jer to piše u Ustavu", naveo je Dodik.

Ocijenio je da je ustavno ponašanje svih u BiH ključno za samu BiH.

"Član Predsjedništva BiH nije čovjek koji može da napravi reforme, bez obzira na to ko on bio. Reforme moraju da naprave politički subjekti iz tri naroda i građana u BiH i da to bude konsenzus između njih. Predsjedništvo BiH ima svoje jasno i Ustavom predviđene nadležnosti. Izvan toga i iznad toga ne treba da ide", zaključio je Dodik.

On je najavio i izmjene Ustava, te potvrdio kako je za treći entitet u BiH.

Predsjednik Srpske rekao je da se teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti.

"Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na istorijsko nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg građanskog rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti", ocijenio je Dodik.

On je za FTV rekao da je teško, gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški tribunal.

"Haški tribinal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo da osudi jednu stranu. Sa druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom tribunalu u svjetlu posljednje presude `šestorki` i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. Sa takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje", konstatovao je predsjednik Srpske.

Isto tako, kaže Dodik, narodi u BiH imaju svoje istorijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje.

"BiH, koja je formirana Dejtonskim sporazumom, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu Republiku Srpsku, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli da dođu do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje istorijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje", pojasnio je Dodik.

On je rekao da je narode u BiH, nažalost, istorija natjerala i dovela do toga da nikada, u bilo kom istorijski važnom trenutku za ove prostore, nisu bili na jednoj strani, već su uvijek bili u sukobu.

"To nije zavisilo ni od samih naroda nego i od osvajača koji su dolazili i prolazili ili od percepcije nas samih", rekao je Dodik i ponovio da narodi u BiH, iako teško mogu doći do pomirenja, treba da teže miru, stabilnosti i međusobnom uvažavanju.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je to dobra prilika za dvije države i dva naroda da na dnevni red stave otvorena aktuelna pitanja i pokušaju da daju odgovore na njih.

"Imamo tešku istoriju među sobom i očigledno je da je teško napraviti konsenzus, ali treba raditi na tome da život ljudi bude što bolji, da nema animoziteta i da Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i BiH sarađuju na najbolji mogući način", istakao je Dodik.

On je ocijenio da očekuje da će doći do smirivanja napetosti koje su uzrokovane čestim verbalnim istupima i da će Vučić, kao čovjek koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju u smislu afirmacije stabilnosti i mira, postići veliki uspjeh tokom ove posjete.

Dodik je rekao da će ova posjeta biti značajna i za BiH u kojoj, osim Bošnjaka, žive i Srbi i Hrvati i sasvim sigurno je da se i u BiH posmatra način na koji se razvija taj odnos Srbije i Hrvatske.

"SNSD i ja kao predsjednik te partije imamo dobru saradnju sa političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koja nije uperena protiv trećeg naroda, i ukoliko se taj odnos Srbije i Hrvatske bude odvijao na način kako mi očekujemo to će značiti jednu stabilniju situaciju. Što se tiče BiH, uvjeren sam da se tokom ove Vučićeve posjete Hrvatskoj neće desiti ništa što bi bilo protivno njenim interesima", zaključio je Dodik.

Izvor: Vijesti.ba, Srna