latinica  ћирилица
14/02/2018 |  09:38 ⇒ 28/02/2018 | 14:23 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" prikazan na festivalu u Rusiji (FOTO)

Nakon brojnih projekcija koje su izazvale pažnju javnosti, dokumentarni film "Lica Lafore" našao se i pred ruskom publikom.
Film Lica Lafore u Rusiji - Foto: RTRS
Film Lica Lafore u RusijiFoto: RTRS

Film čiji je autor Denis Bojić, i koji je rađen u produkciji RTRS-a, prikazan je na 13-om međunarodnom sveslavenskom filmskom festivalu "Susret", koji se ove godine od 11. do 17. februara održava u ruskom gradu Obninsk. Festival se između ostalog održava pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Ruske Federacije i Udruženja filmskih radnika Rusije, koje predvodi proslavljeni režiser Nikita Mihalkov.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je više od 60 filmova iz Poljske, Njemačke, Rusije, Argenitine, Kazahastana, Gruzije, Bjelorusije, Irana. U svojoj pozdravnoj poruci ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski poručio je da je održavanje sveslavesnkog međunarodnog pravoslavnog festivala, jedan od temelja na kojima počiva održavanje ruske kulture.

Lice lafore - Rusija

Projekciji filma između ostalog prisustvovalo je i više od dvije stotine profesora i studenata medicine sa medicinskih fakulteta iz Obninska, Moskve i Kaluge.

Autor filma, Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na jedan drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u nama.

"Ovo je prilika da se i ovdje u Rusiji naglasi da je jedna porodica iz Banjaluke, u traženju lijeka za ovu tešku dječiju bolest, uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno, samim tim ovo je promocija i Republike Srpske ali i regiona u cjelini", naglasio je Bojić.

Lica Lafore u Rusiji

Film "Lica Lafore" govori o borbi porodice Gajić za život svoje djece i za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest, najteži oblik epilepsije kod ljudi.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica Lafore" trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, i cijelu farmaceutsku industriju, da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, već i za mnoga druga rijetka oboljenja. 

Lica Lafore - Rusija

Film je preveden na engleski, holandski, njemački, ruski, francuski, italijanski jezik, a između ostalog, prikazan je i na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni. Predstavljen je i poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu, poslancima i članovima Vlade Republike Srpske, na medicinskim fakultetima u regionu, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Grčkoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini.

Pored filma "Lica Lafore", Radio-televizija Republike Srpske na ovom festivalu u Rusiji predstavila se sa još jednim ostvarenjem. U revijalnoj selekciji biće prikazan film "Dah života", autorke Snježane Brezo.