latinica  ћирилица
14/02/2018 |  16:08 | Autor: RTRS

Radari i kamere važni za bezbjednost na putevima i istrage

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je nabavka nadzornih kamera i radara, kojima će biti pokrivena Srpska, izuzetno značajan projekat zbog evidentiranja svih vrsta prekršaja, ali i istrage svih vrsta krivičnih djela.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je izrazio očekivanje da će u ovoj godini na putevima Republike Srpske biti savremeni radari za kontrolu brzine kretanja vozila, koja je najveći uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

"Nadamo se da će uspostavljenjem ovog sistema vozači voziti mnogo opreznije, da ćemo sačuvati živote i prvi put u istoriji Srpske broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjiti ispod 100 godišnje", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je pitanje uspostavljanja ovog sistema putem javno-privatnog partnerstva ispolitizovano, te da će revizori uskoro u MUP imati priliku da pročešljaju sve predmete javnih nabavki, pa tako i ovog.

"Stojim iza toga da je u ovom poslu sve urađeno u skladu sa zakonom i za sve što je nezakonito spreman sam da odgovoram", naveo je ministar.

Lukač je napomenuo da Srpska ne koristi dovoljno javno-privatno parterstvo da bi unijela svjež kapital i mogla da pokrene neke poslove koje ne može vlastitim sredstvima.

"MUP je tražio sredstva od Vlade za nabavku radara, pokušali smo to i putem kredita, ali na kraju je odlučeno da MUP uđe u javno-privatno partnerstvo da bi obezbijedio novac za nešto što smatramo da je neophodno, da Srpsku pokrijemo nadzornim kamerama", istakao je Lukač.

Rekao je da su za posao bila prijavljena tri konzorcijuma, kao i da je komisija koja je radila na tome evidentirala sve podatke i uz saglasnost Ministarstva finansija i zaključke Vlade sprovodila postupak godinu i po dana, jer je riječ o vrlo komplikovanom zakonu o javno-privatnom partnerstvu sa mnoštvom zahtjeva koje je potrebno ispuniti.

"Odabrana je firma koja se pokazala najbolja na prezentaciji opreme i vjerovatno će se uskoro ići na potpisivanje ugovora sa tom firmom. Јedna od firmi koja je bila ponuđač, a koja se dovodi u vezu sa SDA, nije prošla ne tenderu, kao ni domaća firma za koju se govorilo da je u vlasništvu SNSD", objasnio je Lukač.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Tužuilaštvo BiH tražilo ikakve podatke od MUP-a u vezi sa predmetom "Sušnica", Lukač je rekao da od MUP-a nije traženo ništa. Dodao je da je riječ o slučaju iz 1992. godine koji je aktuelizovao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, te da je MUP u to vrijeme istražio slučaj, priveo lica koja su učestvovala, uzeo izjave i kompletan predmet proslijedio na dalje postupanje nadleženom tužilaštvu i sudu.

"MUP po tom pitanju više ne može ništa da radi. Svi koji misle da je bilo propusta mogu da otvore proces, nemam ništa protiv da to bude i Tužilaštvo BiH", rekao je Lukač.

On je naveo da je Mektić, bez ikakvih dokaza, otvorio i priču da djeca iz Srpske odlaze na obuku u kampove u Rusiju, ističući da, prema podacima MUP-a, nema djece iz Republike Srpske u bilo kakvim kampovima u Rusiji, te da je to politička priča koja nema nikakvo uporište.

Lukač je rekao da je počela isporuka novih uniformi za pripadnike MUP-a, te da bi naredne sedmice mogli da budu opremljeni pripadnici Policijske uprave Banjaluka.

Prema njegovim riječima, Dani kulture Irana u Banjaluci nisu razlog za bilo kakvu zabrinutost građana, niti bilo kakva bezbjednosna prijetnja.

Lukač je naveo i da je povećan broj ulazaka migranata na teritoriju Republike Srpske, zbog čega je pojačana kontrola ulazaka u Srpsku na području policijskih uprava Zvornika i Trebinja.

"Pojedinici ili manje grupe ulaze na teritoriju Republike Srpske, policija ih privodi, identifikuje i predaje u dalju nadležnost organima BiH", rekao je Lukač.

Izvor: SRNA