latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:14 | Autor: RTRS

Mitropolit Amfilohije: Zaustaviti progon sveštenika Srpske pravoslavne crkve

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije traži od vlasti da prestane progon iz Crne Gore pravoslavnih sveštenika, monaha i vjerskih službenika koji su strani državljani.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

Mitropolit Amfilohije ocjenjuje da je osporavanje pravnog statusa Pravoslavne crkve kroz navodne "argumente" da nije registrovana po Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica od 1977. godine i upućivanje crkve koja vjekovima postoji u Crnoj Gori na nekakvu "registraciju", koja nije propisana zakonom, ne predstavlja ništa drugo nego produžetak ideološke borbe protiv crkve.

"Obaveza registracije ne postoji po zakonu, te niko, pa ni crkva, nije dužna da postupa i čini radnje koje zakonom nisu propisane", rekao je mitropolit Amfilohije za podgorički "Dan".

On ističe da brojna važeća rješenja, odluke i pravosnažne sudske presude utvrđuju i potvrđuju da Mitropolija i sve eparhije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori imaju nesporan pravni status.

Mitropolit Amfilohije je, komentarišući novi Zakon o strancima koji je juče usvojen, a prema kojem će sveštenici iz Srbije i BiH morati da polažu crnogorski jezik i prilažu potvrdu o registraciji vjerske organizacije za koju rade, da bi dobili privremeni boravak, podsjetio predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da mu je dok je bio ministar unutrašnjih poslova poslao dopis u kojem ga je upoznao o tome da hrišćanska crkva postoji na ovim prostorima od četvrtog vijeka.

"Јoš jednom i iznova pozivamo MUP Crne Gore da prekine sa progonom i izgonom više sveštenika i monaha koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Uporno se prenebregava činjenica da je riječ o ljudima koji nikada nisu imali problem sa zakonom i koji su lojalni građani Crne Gore", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je naglasio da je i ovaj problem vještački izazvan jer su svim sveštenicima i monasima bez crnogorskog državljanstva godinama unazad redovno odobravani privremeni boravci upravo po propisima koji su i danas na snazi.

Mitropolit Amfilohije je poručio da od nadležnih državnih organa Crne Gore očekuje da se što prije pristupi pripremi i donošenju novog zakona o slobodi vjeroispovijesti i crkvama i vjerskim zajednicama, zakona o restituciji oduzete imovine crkava i vjerskih zajednica, kao i pripremi ugovora sa SPC u istom obimu prava kao što je već učinjeno u slučaju Rimokatoličke crkve, Islamske i Јevrejske zajednice.

Izvor: SRNA