latinica  ћирилица
15/02/2018 |  11:03 | Autor: RTRS

Berlinale - sve više politike, sve manje umjetnosti

Berlinski festival, koji je spadao među tri najveća filmska festivala, nakon Kana i Venecije, odavno je postao mjesto gdje se prikazuju prosječna ostvarenja, kojima je najveći adut politička aktuelnost, smatraju stručnjaci iz oblasti kinematografije.
Berlinale (foto:twitter) -
Berlinale (foto:twitter)

Festival je od samog početka, od 1951. godine, imao jasan zadatak: posredovanje i pomirenje - kultura kao neko ko gradi mostove među ljudima.

Stanje u svijetu se 1989. godine radikalno promijenilo, ipak, etiketa je ostala.

Ako se dva druga velika festivala u Kanu i Veneciji mogu bazirati na umjetnički zahtjevnim autorskim filmovima, u Berlinu slogan i dalje glasi: ovdje se stvara politika i pokazuju se društveno relevantni i politički važni filmove.

Gotovo svako izdanje Berlinskog filmskog festivala ima svoju temu. Јednom je to pitanje zaštite životne sredine, drugi put finansijska kriza, prije dvije godine bila je to rasprava o migrantima, a ove godine biće to seksualni skandal oko Harvi Vanštajna i njegove posljedice.

Međutim, Festival godinama "stenje" pod tim teretom značenja. Brojni stručnjaci ga zbog toga odavno kritikuju.

Berlinale, posebno takmičarski dio, prikazuje mnogo filmova koji su u umjetničkom smislu beznačajni i samo prenose političku poruku. Sa umjetničkom kvalitetom filmova iz Kana i Venecije - Berlinski festival ne može se takmičiti.

Kritičari, takođe, kažu da su čak i festivali kao što su Toronto i Sandens, u međuvremenu, došli na nivo Kana i Venecije, prenosi "Dojče vele".

Program Berlinala neminovno vodi ka festivalu bez profila, bez koncepta i izoštrenosti.

Rasprava, koja se vodi godinama, dotiče se osnovne teze koja postoji u svakoj kulturi, a time i u odgovarajućim kulturnim manifestacijama:

Previše poruka, previše moralnog upiranja prstom i previše dobrih namjera štete umjetnosti.

To važi kako za kinematografiju, tako i za literaturu, pozorište, muziku i, uopšte, umjetnost, ističe "Dojče vele".

Izvor: Srna