latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:50 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Usklađivanje vlasništva zabrinulo dobojske porodice izbjegle iz FBiH (VIDEO)

Usklađivanje vlasništva u zemljišnim knjigama i katastru u FBiH zabrinulo je mnoge dobojske porodice koje su izbjegle iz opština u Federaciji. U većini opština odakle potiču taj proces još nije počeo, ali ima i onih koji su propustili rokove.
Prijava imovine u FBiH - Foto: RTRS
Prijava imovine u FBiHFoto: RTRS

Petko Malić kaže da nije u roku uspio prijaviti svoju imovinu u selu Desetnik kod Kaknja, jer kao stanovnik Doboja nije znao za poziv nadležnih. Traži način kako da taj propust ispravi da ne bi ostao bez imovine.

- Kuća je srušena, od nje nema ništa, ali imam zemljište koje ne mislim poklanjati. Nadam se da će se to uspjeti riješiti - kaže Malić. 

Većina izbjeglica koji sada žive u Doboju potiču iz Maglaja, Zavidovića i drugih okolnih opština, gdje imovinsko usklađivanje u gruntovnici i katastru još nije počelo. U opštini Lukavac rade se naselja Puračić, Poljice, Devetak i Milino Selo, a uskoro će biti i za ostala ozrenska sela. Selo Tumare, odakle potiče Milojko Stević, na red će doći, kako su im rekli nadležni, tek za dvije godine.

- Trebam pripremati određene dokumente, poput imovinskog lista i rješenja o ostavinskoj raspravi. Ako ne budem imao nešto od tih dokumenata na kraju će moći i putem svjedoka da se uknjiži imovina - kaže Stević.

Besplatno usklađivanje vlasništva u zemljišnim knjigama i katastru u FBiH počelo je 2013. ali većina izbjeglih Srba nisu obaviješteni o tome, zbog čega kod njih postoji bojazan da bi mogli ostati bez imovine.

- Ta imovina je njihova, ona se ne može oduzeti. Јedini problem je ako u roku od godinu dana ne prijave imovinu, ona će se upisati na prethodnog vlasnika, a ako budu naknadno tražili promjenu vlasništva moraće da plaćaju određene takse - pojašnjava Mirko Nikić iz Udruženja izbjeglih i raseljenih u Doboju.

Proces je već završen u 340 katastarskih opština. Radi se trenutno u 160 opština, a 1.000 katastarskih opština čeka da dođe na red. Zatražena je ocjena ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, a protjerani Srbi smatraju da bi svima koji su propustili rokove za usklađivanje trebalo da se omogući naknadan upis bez plaćanja.