latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:51 ⇒ 19:11 | Autor: RTRS

Česi traže poništenje priznanja samoproglašenog Kosova!

Na desetu godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova, u Pragu se 16. februara očekuju protesti.
Prag  (Foto:  Kristýna Maková) -
Prag (Foto: Kristýna Maková)

Učesnici će moći da potpišu peticiju koja bi pozvala češke vlasti da ponište odluku o priznanju samoproglašenog Kosova. Peticiju je prvi potpisao bivši šef češke diplomatije Јan Kavan. Inicijatori se nadaju da će svoj potpis staviti i Miloš Zeman. Dokument će potom biti predat parlamentu i Vladi na razmatranje.

Član češke partije SPD Јaroslav Foldina kaže da njegova partija ovu akciju organizuje već deseti put. Ističe da je priznanje Kosova bilo posljedica narušavanja normi međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti i Helsinškog sporazuma.

„OVK na duši nosi ogroman broj zločina, ali nije bilo ni volje ni načina da oni budu osuđeni. Ali, srpska i albanska zajednica moraju da nađu nekakav zajednički imenitelj i način da za Kosovo osmisle nekakav oblik široke autonomije unutar države Srbije. Slični, a uspješni primjeri postoje u svijetu. Samo, na tim novim pregovorima, niko nikome ne bi smio da prijeti bombardovanjem ili intervencijom ili bilo čime što smo imali priliku da vidimo u prošlosti“, izričit je Foldina.

Foldina podsjeća da je i Češka prošla kroz slično situaciju, jer im je, kako kaže, oduzeta Sudetska oblast, odnosno 18 odsto teritorije.

Izvor: Sputnjik