latinica  ћирилица
16/02/2018 |  08:29 ⇒ 08:30 | Autor: RTRS

OEBS: Albanci pokušavaju da uvedu blokadu SPC

Kosovski Albanci pokušavaju da uvedu ekonomsku blokadu Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u samoproglašenoj republici Kosovo, izjavio je predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Rusiji Aleksandar Lukaševič.
Sjedište OEBS-a u Beču - Foto: Wikipedia
Sjedište OEBS-a u BečuFoto: Wikipedia

On je tokom sjednice Stalnog savjeta OEBS-a u Beču rekao da se Srpska pravoslavna crkva i dalje suočava sa zlostavljanjem i da kosovski Albanci pokušavaju da ovoj instituciji uvedu ekonomske sankcije i da joj oduzmu imovinu i sva sredstva za izdržavanje.

Lukaševič je kao primjer naveo kontroverze u vezi sa Manastirom Visoki Dečani, koji je Unesko proglasio ugroženom lokacijom svjetske baštine.

"Lokalne vlasti ignorišu razne odluke, uključujući odluke suda, koje potrvđuju pravo manastira na vlasništvo nad susjednom teritorijom", izjavio je predstavnik OEBS-a.

Lukaševič je dodao da je manastir u Đakovici nedavno bio meta napada radikalne grupe i da je policija morala da interveniše i dostavi hranu i druge potrepštine monahinjama u manastiru.

On je napomenuo da Rusija očekuje od OEBS-a da poveća napore u borbi protiv radikalnog nacionalizma među kosovskim Albancima, prenio je TASS.

"Podržavanje radikalizma dovešće do novog problema na srpskom Kosovu i u zemljama koje se graniče sa pokrajinom. To je dio šireg problema podržavanja radikalnog nacionalizma na teritoriji koju pokriva OEBS, što bi moglo da predstavlja prijetnju stabilnosti u Evropi", zaključio je Lukaševič.

Izvor: Srna