latinica  ћирилица
16/02/2018 |  16:49 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Nakon Haitija, sve više optužbi protiv mirovnjaka za seks skandale u BiH i Kosmetu

Nakon što je otkriveno da su humanitarni radnici organizacije "Oksfam" plaćali žene na Haitiju za seksualne usluge, kao i da je među njima vjerovatno bilo i maloljetnica, osvanule su izjave svjedoka i dokazi o sličnim događajima na drugim mjestima gde su humanitarci bili zaduženi da pomognu lokalnom stanovništvu uslijed rata, ili prirodne katastrofe.
Italijanski vojnici u sastavu Kfora (Foto: Kurir) -
Italijanski vojnici u sastavu Kfora (Foto: Kurir)

Kako navodi britanski Independent, to se dešavalo i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

"Tokom mog prvog putovanja na Kosovo 1999, ubrzo nakon završetka rata, vozač mi je rekao da se tamo gradi veći broj bordela blizu oblasti u kojima su se nalazili pripadnici humanitarnih organizacija i misije UN, zato što su mnogi muškaraci koji su tamo bili stacionirani često koristili 'usluge' prostitutki", navela je novinarka DŽuli Bindel.

Dodaje da je vidjela mnoge muškarce kako ulaze u bordele, "uprkos činjenici da su mnogi od njih bili tamo kako bi savjetovali lokalne vlasti o strategijama borbe protiv trgovine ljudima".

Navodi i slučaj kad je Katrin Bolkovac, koja je nadgledala misiju UN u Bosni i Hercegovini, tužila svoje nadređene za nepravedno otpuštanje 1999. godine, nakon što je prijavila da pripadnici misije plaćaju za seksualne usluge, siluju maloljetne djevojke i učestvuju u trgovini ljudima.

Izvor: RTS