latinica  ћирилица
16/02/2018 |  20:35 | Autor: RTRS

Mirović: Ni model dvije Njemačke nije se održao, pa neće ni Kosovo

Model dvije Njemačke za Kosovo i Metohiju najgora je moguća varijanta za rješenje pitanja odnosa Beograda i Prištine i uopšte nije primjenjiv na ovaj slučaj, izjavio je profesor međunarodnog prava sa prištinskog Univerziteta, Dejan Mirović.
Da li je moguća podjela Kosova? - Foto: RTRS
Da li je moguća podjela Kosova?Foto: RTRS

"Ovaj model nije primjenjiv za nas, jer se analogija u međunarodnom pravu ne primenjuje. Nijemci su jedan narod, Srbi i Albanci nisu", rekao je Mirović.

On ističe da u sporazumu koji su početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka potpisale dvije Njemačke piše da dvije države neće ometati jedna drugu u članstvu u međunarodnim organizacijama. Mirović navodi da to znači da Srbija treba da dopusti bez formalnog priznanja da samoproglašeno Kosovo postane član UN, što je "gore od bilo kakvog priznanja".

On podsjeća da je u procesu rješavanja pitanja dvije Njemačke dio tih pregovora bio i tadašnji SSSR, odnosno Moskva, što znači da bi, ako bi se išlo ovim putem, u taj proces trebalo da se uključi i Rusija. Mirović dodaje da ne razumije zašto se Zapadu žuri da riješi problem Kosova i Metohije, posebno Njemačkoj, i pita se da li je to određeni strah da bi naredni period mogao da ide u korist Beograda. On smatra da Srbija ne treba bilo šta ishitreno da potpisuje i upozorava da bi ulaskom Kosova u UN prestala da važi Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel iznio je prijedlog koji uređuje pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda po modelu dvije Njemačke. U tom prijedlogu još uvijek aktuelni šef njemačke diplomatije preporučuje da Srbija prihvati postojanje države Kosovo, ali da ne bude obavezna da je i formalno prizna.

Izvor: SRNA