latinica  ћирилица
17/02/2018 |  08:56 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" nagrađen u Rusiji (VIDEO/FOTO)

Film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a nagrađen je specijalnom nagradom festivala na 13. međunarodnom sveslovenskom filmskom festivalu "Susret" u ruskom gradu Obninsk.
Denis Bojić, autor filma "Lica lafore" - Foto: SRNA
Denis Bojić, autor filma "Lica lafore"Foto: SRNA

U obrazloženju žirija navodi se da film "Lica Lafore" kroz tragediju i autentično filmsko iskustvo povezuje ljude širom svijeta te da između ostalog njeguje i razvija slovensku kulturu kroz istinske ljudske vrijednosti.

Festival se održava pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Ruske Federacije i Udruženja filmskih radnika Rusije na čijem se čelu nalazi proslavljeni ruski režiser Nikita Mihalkov. Na ovogodišnjem festivalu prikazano je više od 60 filmova iz Poljske, Njemačke, Rusije, Argentine, Kazahastana, Gruzije, Bjelorusije i Irana.

Autor filma, Denis Bojić rekao je da je ponosan na činjenicu da publika u svim zemljama reaguje identično na ovo ostvarenje te da je nagrada samo rezultat istinske vjere u ono što radite, ali da je ovo isto tako nagrada Radio Televiziji Republike Srpske koja njegujući dokumentarnu produkciju, gradi čvrste temelje za budućnost kulturnog života Republike Srpske.

"Lica lafore" na 13. međunarodnom sveslovenskom filmskom festivalu

Film "Lica lafore" govori o borbi banjalučke porodice Gajić za život svoje djece te za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest, najteži oblik epilepsije kod ljudi.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica Lafore" trebao bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta i cijelu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja. Film je preveden na engleski, holandski, njemački, ruski, francuski, italijanski jezik, a između ostalog prikazan na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni, pred poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu, pred poslancima i članovima Vlade Republike Srpske, na medicinskim fakultetima u regionu, te na međunarodnim filmskim festivalima u Grčkoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini.