latinica  ћирилица
18/02/2018 |  13:41 | Autor: RTRS

Mitropolit Amfilohije: Markovićeva posjeta Kosmetu-sramota po Crnu Goru

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je danas da je nedavna posjeta crnogorskog premijera Duška Markovića samoproglašenom Kosovu sramota po Crnu Goru.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

On je istakao da se ništa sramnije u istoriji Crne Gore nije događalo od toga što se danas događa sa Kosovom i Metohijom.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je da je Crna Gora metoh Cetinjskog manastira i da su izvorni Crnogorci manastirski sinovi.

Mitropolit Amfilohije je rekao da to što je Crne Gore postala metoh, a Crnogorci manastirski sinovi, to je blagodareći Metohiji, blagodareći Pećkoj patrijaršiji, koju je oslobodio kralj i gospodar Crne Gore Nikola Petrović 1912. godine i za koju su hiljade Crnogoraca žrtvovali svoje živote.

"Neka Bog povrati pamet onima koji su je izgubili, koji su oboljeli od muvljeg pamćenja, a to muvlje pamćenje sad proglašavaju za spasenje i za budućnost. Ništa na tom muvljem pamćenju nije sagrađeno nigdje u istoriji, pa neće ni ovdje biti", rekao je mitropolit Amfilohije, prenose crnogorski elektronski mediji.

Samoprozvana Vlada Kosova juče je na svečanoj sjednici povodom desete godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti usvojila zajedničku izjavu, aneks sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a koji su potpisali u petak, 16. februara, u Podgorici Hašim Tači i Filip Vujanović.

Izvor: SRNA