latinica  ћирилица
19/02/2018 |  13:00 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Zavod za zapošljavanje: Obuka za 40 nezaposlenih lica

U Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske danas je počela obuka za 40 nezaposlenih lica koja obuhvata savladavanje osnovnih znanja u korištenju računara, računarskih programa i internet pretraživača.
Zavod za zapošljavanje Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za zapošljavanje Republike SrpskeFoto: RTRS

Rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Banjaluka Mladen Vrećo rekao je da su ciljne grupe dugoročno nezaposlena i lica starosti od 15 do 30 godina.

"Pokazano je veliko interesovanje za projekat, jer se za obuku prijavilo više od 130 nezaposlenih lica. Tražimo dodatna sredstva da bi svi zainteresovani imali priliku da prođu obuku", rekao je Vrećo novinarima.

On je naveo da je trenutno na nivou Zavoda za zapošljavanje 114.300 nezaposlenih lica, te da Zavod u narednom periodu planira i obuku za lica koja imaju završen zanat, jer je tržište pokazalo da je za ove kategorije potrebna dokvalifikacija i usavršavanje da bi se prilagodili novim načinima rada.

Menadžer projekta Nikola Bojić rekao je da se obuka o korištenju informacionih tehnologija odnosi na osnovne operacije kao što je obrada teksta, korištenje internet pretraživača i mejla da bi se lica osposobila da samostalno traže posao.

"Ankete su pokazale da 40 odsto nezaposlenih lica kaže da ne posjeduje osnovne informatičke vještine", ocijenio je Bojić.

On je dodao da su u okviru ovog projekta planirane i obuke u oblastima pčelarstvo i drvoprerada, za šta je već raspisan poziv za prijavu korisnika.

"Obuka o preradi drveta planirana je da se realizuje u maju, a cilj je da kandidate obučimo o osnovama iz ove djelatnosti kako bi koliko-toliko bili spremni da rade ovaj posao, jer su poslodavcima uglavnom potrebni radnici sa iskustvom", rekao je Bojić.

Obuka se realizuje u okviru projekta "Јačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zapošljivosti".

Izvor: SRNA