latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:10 | Autor: RTRS

Vigemark: Naredni period ključan za evropske integracije

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da su naredni mjeseci i godine ključni u procesu evropskih integracija za svih šest zemalja Balkana, a posebno za BiH, imajući u vidu da je u toku izborna godina.
Vigemark o "BiH u procesu proširenja EU – Odgovor na perspektivu". - Foto: SRNA
Vigemark o "BiH u procesu proširenja EU – Odgovor na perspektivu".Foto: SRNA

Vigemark je na okruglom stolu u Sarajevu o temi "BiH u procesu proširenja EU - odgovor na perspektivu" naglasio da je ovo prilika da se detaljnije govori o nekim pitanjima koja stoje na putu evropskih integracija BiH, podsjetivši da je nedavno Evropska komisija predstavila Strategiju za Balkan, za svih šest partnera ovog područja.

"Јedna od oblasti Strategije je regionalna saradnja, uključujući komponentu pomirenja, a takođe je jasno navedeno da bi trebalo riješiti sva neriješena pogranična pitanja", rekao je Vigemark.

On je pozvao sve aktere u BiH da se uzdrže od navođenja bilo kakvih rokova o članstvu u EU, o kandidatskom statusu ili drugim aktivnostima, jer to stvara određena očekivanja, pa kada ne budu ispunjena dolazi do razočaranja.

Vigemark je najavio da bi krajem februara u BiH trebalo da stignu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Јohanes Han i predsjednik Evropske komisje Žan Klod Јunker.

Ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova istakla je da je na političkim liderima i građanima zemalja Balkana da ubrzaju proces evropskih integracija, jer se on zasniva na ostvarenim rezultatima.

"Samit zemalja Balkana, koji je zakazan za 17. maj u Sofiji, fokusiraće se na unapređenje napora u procesu evropskih integracija i zaključci će zavisiti od pojedinačnih napora zemalja", rekla je Cvetkova.

Zamjenik ministra inostarnih poslova BiH Јosip Brkić smatra da objavljena strategija predstavlja dokaz novog pristupa evropskih institucija zemljama Balkana.

"Potrebno je naglasiti da je EU definisala Balkan kao politički, privredni i bezbjednosni prioritet, te da su naglašene i mogućnosti uvezivanja pojedinih članica različitom brzinom prema članstvu u EU", rekao je Brkić.

On je dodao da predsjedavanje Bugarske Savjetom EU daje pozitivan politički okvir za očekivanja i teženje BiH.

Član Predsjedništva Panevropske unije BiH Osman Topčagić smatra da je ovo prilika za BiH da hvata korak sa zemljama regiona, da intenzivira aktivnosti i pokuša da sustigne ostale koji su započeli proces pregovaranja.

"U vrijeme izborne retorike koja je u BiH počela važno je postići političku saglasnost, da se proces shvati ne samo kao tehnička aktivnost, nego proces koji traži političko vođstvo. Potrebno je postići i održati političku saglasnost vladajućih i opozicionih stranaka", naglasio je Topčagić.

Okrugli sto je organizovala Panevropska unija BiH, u saradnji sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: SRNA