latinica  ћирилица
19/02/2018 |  15:06 ⇒ 20/02/2018 | 09:04 | Autor: RTRS

U Amajlijama počela izgradnja 30 stanova za izbjeglice i raseljena lica (VIDEO)

U okviru Regionalnog stambenog programa, u Amajlijama kod Bijeljine, počela je izgradnja dvije stambene zgrade sa 30 stanova, vrijednosti 1,5 milion maraka, namijenjenih interno raseljenim i izbjeglim licima iz Hrvatske.
Izgradnja stanova u Amajlijama - Foto: RTRS
Izgradnja stanova u AmajlijamaFoto: RTRS

Uporedo sa ovim radovima, za mjesec dana trebalo bi da počne izgradnja još 17 stanova.

U izgradnju tri stambene zgrade biće uloženo 2,5 miliona maraka donatorskih i kreditnih sredstava. Gradska uprava obezbijedila je zemljište, infrastrukturu, izdvojila 40.000 maraka za potrebnu dokumentaciju i sprovešće javni poziv za korisnike.

Gradilište u Amajlijama posjetili su ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, potpredsjednik Srpske Јosip Јerković, savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Gradske uprave Bijeljina.

Za 30 stanova, koji će biti izgrađeni u narednih godinu dana, moći će da konkurišu izbjeglice iz Hrvatske koje žele da ostanu na prostoru BiH i interno raseljeni kojima Vlada Srpske plaća alternativni smještaj. Na području Bijeljine stambeno je nezbrinuta 51 porodica .

- Vjerujem da ćemo po mojoj procjeni dok prođu ove procedure nabavke za mjesec dana, ne duže, početi još jednu zgradu raditi - poručio je ministar Čordaš.

Јavni poziv za ove projekte otvoren je 2013. godine i realizuje se relativno sporo.

Vrijednost regionalnog stambenog programa u BiH, koji se realizuje donacijama EU i SAD-a je više od 100 miliona evra.

Implementator projekta je Minstarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa entitetskim ministarstvima.

- Ovaj potprojekat je bitan za Bijeljinu i za sve druge lokalne uprave u BiH, 500 stanova će biti u potprojektu, izgrađeno u BiH, od toga 280 u Srpskoj - poručio je Predrag Јović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području RS biće izgrađena 284 stana, a narednim potprojektima koji će biti realizovani 2019. i 2020. godine planirana je izgradnja još 130 stanova .