latinica  ћирилица
19/02/2018 |  17:00 | Autor: RTRS

Kovač: Otvaranje pitanja granica je otvaranje Pandorine kutije

Predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku hrvatskog Sabora Miro Kovač poručio je danas u Sarajevu da je otvaranje pitanja poput granice između BiH i Hrvatske trošenje vremena, jer bi to bilo otvaranje Pandorine kutije.

"Postoji ugovor o granici koju su krajem 1990. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, koji se primjenjuje od dana popisivanja. Prema tome, to funkcioniše i granica je definisana", rekao je Kovač novinarima nakon sastanka Odbora za spoljnu politiku hrvatskog Sabora i Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On ističe da nema smisla to pitanje otvarati, navodeći da bi to bilo štetnije za BiH, nego za Hrvatsku.

"Јednostavno, to nije dobro raditi jer, čini mi se da nije racionalno. Isto tako je vrlo jasno da želimo da BiH bude funkcionalna pravna država, što znači da se po logici stvari od aktera u političkom životu koji predstavljaju narode očekuje da se sprovede odluka Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu", naveo je Kovač.

On kaže da se očekuje izmjena Izbornog zakona koji će omogućiti dvije stvari - ravnopravnost svih naroda koji su ustavotvorni - Hrvata, Bošnjaka, Srba i ostalih građana, kao i formiranje cjelokupne izvršne vlasti nakon oktobarskih izbora u BiH.

Predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku Sabora dodao je da je potpisani Ugovor o granici BiH i Hrvatske, koji se primjenjuje od dana potpisivanja, moguće dovesti u pitanje samo otkazivanjem verbalnom notom jedne od ugovornih strana.

"Treba biti svjestan posljedica takvog čina. Ne vidim da je to realno i racionalno zbog čega predlažem da se bavimo pitanjima koja su akutna za život ljudi u obje zemlje", ocijenio je Kovač i izrazio zadovoljstvo što su članovi Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH prihvatili poziv za uzvratnu posjetu Hrvatskoj.

Zamjenik predsjedavajuće Komisije Nermina Kapetanović je, obraćajući se novinarima, podsjetila da Ugovor o granici BiH i Hrvataske, koji je potpisan prije 20 godina još nije ratifikovan u parlamentima obje zemlje.

"Dobro je da su dvije komisije za spoljne poslove razmijenile stavove, ali će konačnu odluku o tome morati da donese Vlada Hrvatske i Savjet ministara na nekom od zajedničkih zasjedanja. To je pitanje koje ćemo morati možda riješiti s obzirom na poruke iz Strategije za zapadni Balkan, koja je nedavno iznesena i gdje je jasno rečeno da zemlje kandidati moraju riješiti bilateralne sporove prije ulaska u EU", rekla je Kapetanovićeva.

Ona je napomenula da bi bilo puno bolje, što je i istaknuto tokom sastanka dvije parlamentarne komisije, da su otvorena pitanja BiH i Hrvatske riješena prije ulaska Hrvatske u EU, izražavajući nadu da za pitanje granica između dvije zemlje neće biti potrebna arbitraža.

Kapetanovićeva je napomenula da su tokom susreta razmotrena različita otvorena pitanja i konstatovano da će se nastaviti rad na unapređenju odnosa BiH i Hrvatske.

Izvor: Srna