latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:44 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Spin sarajevske propagandne kuhinje (VIDEO)

Vijest da je organizacija Srbska čast, paravojna formacija Republike Srpske, objavljena na portalu žurnal, munjevito se našla na naslovnicama svjetske štampe.
Medijski spin - Foto: RTRS
Medijski spinFoto: RTRS

Toliko brzo da prkosi zakonima fizike. Svjetski mediji ne prenose tek tako tekstove bez ikakvih dokaza, kažu stručnjaci i za ovaj članak navode da je bio jeftin, ali vrlo efektan spin sarajevske propagandne kuhinje.

12.januara u 9:58 objavljen je senzacionalistički tekst novinara Avde Avdića. U 13:23 preuzeo ga je Gardijan. Čak i da su danonoćno pratili nepoznati bh portal, nevjerovatno je da su novinari Gardijana stigli prevesti, kontaktirati političara Seada Bajrovića za komentar, urediti, lektorisati i objaviti članak za manje od tri i po sata. Osim, ako njegovo objavljivanje nije ranije dogovoreno.

- Dobro je poznat taj rukopis, pojavljuje na portalu u BiH, kroz 30 ili 40 minuta pojavljuje se na zapadu sa identičnim fotografijama, identičnim tekstom - kaže Saša Borojević, stručnjak za marketing.

- Ovo se radi decenijama već na zapadu. Izabere se neki medij, obično neki loklani mediji koji treba da iznese neku izmišljenu činjenicu, a onda se to širi kao gotov fakat, postoji čak i ime za tu tehniku. Zove se "eko soba" - ističe Aleksandar Pavić, politički analitičar.

Sead Bajrović je zatim tvitovao članak ljudima poput novinarke Vašington posta i svjetske novine počinju da se pune tekstovima o paravojnim jedinicama Republike Srpske, a koje se obučavaju u Ruskom humanitarnom centru u Nišu.

- I to nije bilo samo u cilju ocrnjavanja Srpske i njenog rukovodstva. To je bilo i cilju dizanja te antiruske histerije, i zbog tog je bilo važno unijeti, izmisliti taj antiruski elemenat, jer nije do dan danas iznesen nikakav dokaz - napominje Pavić.

Od članka koji su Avdić, Bajrović i novinar Gardijana plasirali svijetu, ogradio se Rojters, navodeći da ne postoji dokaz za te tvrdnje, ali dok se prašina slegla, vijest o rusko-sprskim paravojnim formacijama obišla je vijest i poslužila svrsi.

- Pogledajte samo hronologiju događaja i sve će vam biti jasno, kad je Milorad Dodik najavio kanidaturu, kada je plasirana vijest - poručio je Borojević.

Gardijan nije zaustavio svoje propagandne aktivnosti, već je uslijedila naslovnica o nelegalnom naoružavanju policije Republike Srpske, a analitičari tek očekuju da počne pravi specijalni rat.