latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:58 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Rama ponovo priziva "Veliku Albaniju" (VIDEO)

Ni deseta godišnjica samoproglašenog Kosova nije mogla proći bez provokacija o ideji "Velike Albanije".

Tako je albanski premijer Edi Rama na svečanoj sjednici Skupštine u Prištini, pokrenuo ideju zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Albanije i Kosova, i izbor predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva. Dok iz Srbije stižu da je "Velika Albanija" najveća prijetnja za mir na Balkanu, Evropska unija Ramine izjave smatra kontraproduktivnim.

"Istorija nam dopušta da sanjamo o onome o čemu imamo pravo sanjati, da nemoguće postane realnost" - tako je albanski premijer Edi Rama samoproglašenom Kosovu čestitao krhku nezavisnot, i još jednom probudio stare duhove.

- Albanija i Kosovo imaće zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. I zašto da ne, čak i jednog predsjednika, kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbjednosne politike - kaže Rama.

Dok je Priština slavila uz ovakve poruke, iz Srbije upozoravaju na sve češće promovisanje ideje “Velike Albanije”. Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, više zabrinjava nepostojanje jednakih aršina i osude ponašanja svih.

- Ne iznenađuju me niti mislim da bilo koga u Srbiji iznenađuje politika dvostrukih aršina. Mislim da je naš posao da jačamo naš kapacitet za bavljenje Kosovom i Metohijom i to činimo i kroz unutrašnji dijalog, ali i jačajući ekonomiju, spoljnopolitički položaj i ugled - napominje Đurić.

Ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića, koji je na godišnjicu jednostranog proglašenja Kosova, iz Burundija donio notu kojom ova zemlja povlači priznanje, sada kaže “zaprepašćuje” da Evropska unija i zapadne zemlje "zabijaju glavu u pjesak" pred velikoalbanskom politikom. To je najveća prijetnja miru i stabilnosti u regionu, stava je ministra odbrane Aleksandar Vulin.

- Svako mora da razumije da, ako Albanci govore o tome da će imati jednu spoljnu politiku ili jednog predsjednika, biće jako teško objasniti Srbima da nemaju jednog predsjednika ili jednu spoljnu politiku, budući da i mi živimo u nekoliko država na prostoru Balkana - poručio je Vulin.

Nakon prozivanja iz Srbije, oglasila se Evropska unija stavom da su takve izjave kontraproduktivne i da će nastaviti podržavati principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

- Evropski savjet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom putu ka EU i radi bolje saradnje i odnosa u regionu - kaže Ketrin Rej, portparolka Evropske komisije 

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje nastavak dijaloga, njegov slovenački kolega Borut Pahor izjavio je da će pokušati da utiče na pet članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, da isto i učine. Ovakva izjava, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić, ne doprinosi regionalnom povjerenju.

- Ta izjava da će Slovenija da lobira među pet članica Evropske unije koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo da to učine, nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom i veoma sam neprijatno iznenađena - poručila je premijerka Srbije.

Dok Edi Rama zajedno sa ostalim albanskim političarima zaziva nemoguće, nije ovo prvi put da ideja "Velike Albanije" služi za provokaciju Srbije. Isto je bilo kada je sporna zastava dronom stigla na fudbalsku utakmicu 2014. godine, ali i navodna Ramina upozorenja da se "ujedinjenje Albanije i samoproglašenog Kosova ne može isključiti ako evropska perspektiva regiona nastavi da blijedi". Već odavno je očito da projekat "Velike Albanije" nije samo san, nego stvarnost koja se dešava pred očima svijeta, a na koju adekvatnog odgovora nema.