latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:30 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Kojić zahtijeva hitan sastanak sa Tadićevom (VIDEO)

Da li zbog političkog uticaja Tužilaštvo BiH ne smije da podigne optužnicu protiv odgovornih u slučaju "Dobrovoljačka" – oštećeni i struka tvrde da je to jasno nakon šest godine obustave istrage.
Kojić - pres o Dobrovoljačkoj - Foto: RTRS
Kojić - pres o DobrovoljačkojFoto: RTRS

Povodom odluke Ustavnog suda BiH da Tužilaštvo u roku od tri mjeseca odluči o prigovoru na obustavljanje istrage, advokat Milan Romanić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, uputili su zahtjev za hitan sastanak sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH, Gordanom Tadić.

Svaka odluka suprotna nastavku istrage za njih bi bila potvrda sumnji u postojanje političkog pritiska.

Vojnik Zdravko Tomović bio je u posljednjem vozilu u Dobrovoljačkoj koloni kao vozač pukovnika, a poručnik Obrad Gvozdenović ubijen je 2. maja u sanitetskom vozilu.

Istragu o njihovim ubistvima obustavio je međunarodni tužilac DŽud Romano, uz obrazloženje da su oni bili "legitimne vojne mete". Kako je moguće da je takva odluka donesena i danas se pitaju Bogdana Tomović, majka ubijenog Zdravka i Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog Obrada.

Bogdana Tomović pita već 26 godina i uvijek će se, kako ističe, pitati, ko je i zašto mogao donijeti takvu odluku?

"Moj brat je bio častan, pošten, human i odvažan čovjek, oficir. Zar je kriv i kome, ako su on i njegovi drugovi pokušali da iz doma ЈNA pomognu ranjenim vojnicima da ih prevezu i izvuku", priča Gordana Gvozdenović sestra ubijenog poručnika ЈNA Obrada Gvozdenovića

Prvi prigovor na obustavljanje istrage advokat Milan Romanić podnio je još 2012. godine, a nakon toga podnosio je i urgencije svakih šest mjeseci. Uslijedile su disciplinske i krivične prijave protiv tadašnjeg glavnog tužioca - ali bez odgovora.

U aprilu 2017. godine Romanić podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH za povredu prava Bogdane Tomović i Gordane Gvozdenović, koju je Ustavni sud usvojio u januaru ove godine i naredio da Tužilaštvo BiH u roku od tri mjeseca odluči o prigovoru na obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka".

Advokat Milan Romanić ističe da je on sam i u samom prigovoru naveo da je očito da je Tužilaštvo pod političkim uticajmima određenih moćnika u Sarajevu.

"Mogu samo da nagađam kojih i da ne smiju da optuže ove visoke zvaničnike, koje sam nabrojao, među njima i Ejupa Ganića. Da je to tako dokazuje i period od šest godina gdje Tužilaštvo nije ništa preuzelo", naveo je Romanić.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina sumnja da postoji politička sprega između Suda i Tužilaštva BiH, te da je odluka Ustavnog suda isključivo usmjerena na to da Tužilaštvo odbije prigovor na obustavljanje istrage, jer su istragom obuhvaćeni najviši vojni i politički funkcioneri u vrijeme napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj.

"Bojimo se i imamo strah da je ova odluka Ustavnog suda isključivo usmjerena sa jednim ciljem, a to je da ovaj predmet dobije konačan epilog, odnosno da se odbiju prigovori. U samo odluci Ustavnog suda navedeno je da je podnesen 21 prigovor na obustavljanje istrage. Imamo potpuno opravdan strah, da se predmet želi zatvoriti", rekao je Kojić.

Istraga u predmetu "Dobrovoljačka ulica" nedavno je ponovo otvorena protiv nekoliko lica, među kojima su član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general takozvane Armije BiH Јovan Divjak. Istragu u vezi sa ovim slučajem međunarodni tužilac DŽud Romano ranije je obustavio i protiv još 12 lica. Nakon više od 20 pritužbi na obustavljanje istrage u ovom predmetu, u Tužilaštvu je formiran tim koji je čak šest puta mijenjao sastav i održao desetine sjednica, a da odluka o pomenutim pritužbama nije donesena.

Izvor: S.Ličina/RTRS