latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:33 | Autor: RTRS

Ćokić: Čuvati ideju pravednijeg i humanijeg svijeta

Neophodno je čuvati tradiciju antifašizma i Narodnooslobodilačkog pokreta, koji u sebi nosi ideju boljeg, pravednijeg i humanijeg svijeta, izjavio je lider SP-a Petar Đokić na obilježavanju 76 godina od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda u Vukosavcima kod Lopara.
Đokić u Vukosavcima kod Lopara - Foto: SRNA
Đokić u Vukosavcima kod LoparaFoto: SRNA

"Pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta vjerovali su u bolji, pravedniji i humaniji svijet i oni su ga izgradili. Taj svijet je postojao, a mi smo u njemu živjeli više od pet decenija, na tekovinama te borbe, i doživjeli ugodan život i visoke stope rasta i razvoja", rekao je Đokić.

On je naveo da se na ovakvim mjestima evociraju sjećanja i odaje počast svim poginulim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, te da se iz ovog događaja iz 1942. godine traba izvući pouka - da više nikada brat na brata ne digne ruku.

"Da više nikada komšija na komšiju ne digne ruku i da za sva vremena iza sebe ostavimo sukobe i ratove, da na ovim prostorima, kao ljudi različitih vjera i nacija, kažemo da možemo živjeti jedni sa drugima i jedni pored drugih, onako kako to odaberemo, ali trajno u miru i slobodi", poručio je Đokić.

Đokić je pojasnio da je u Vukosavcima 20. februara 1942. godine izvršen mučki napad na štab Prvog majevičkog odreda od strane četničkih snaga, u kojem je ubijena komanda štaba, što je imalo za cilj da se zatre Narodnooslobodilački pokret na Majevici.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić naveo je da ova opština podržava obilježavanje događaja koji njeguju tradiciju borbe protiv fašizma.

Organizatori obilježavanja sjećanja na stradanje štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda organizovali su opština Lopare i SUBNOR, uz podršku Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Cvijeće su, osim delegacija Vlade Srpske i opštine Lopare, položile delegacije SUBNORA Bijeljina, Ugljevika, Šekovića, Brčkog, Lopara i Udruženje boraca potomaka i poštovalaca NOR-a "Partizan" iz Donje Trnove.

Prije 76 godina, 20. februra 1942. godine, četnici su izvršili napad na Štab Majevičkog odreda u kojem je stradalo 28 partizanskih boraca, članova štaba, među kojima je bio komandant štaba narodni heroj Ivan Marković Irac i komesar štaba, narodni heroj Fadil Јahić Španac.

Izvor: SRNA