latinica  ћирилица
20/02/2018 |  15:11 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Tegeltija: Garancije radi realizacije planiranih aktivnosti

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je Prijedlog odluke za izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 milona KM dat s ciljem realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Obrazlažući ovaj prijedlog odluke na sjednici Narodne skupštine, Tegeltija je rekao da ukupna zaduženost Srpske po izdatim garancijama ne može biti veća od 10 odsto od ostvarenog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u tekućoj godini.

Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena za to radi nastavka realizacije planiranih aktivnosti u ovoj godini, među kojima su dominantni elektroenergetski i infrastrukturni objekti.

"Iznos garancija do 750 miliona KM je okvir kojeg smo definisali, dok uslovi o davanju garancija nisu definisani sa stanovišta rokova, kamate i tome slično", rekao je Tegeltija.

On kaže da se garancije Srpske mogu izdati kreditoru ili zajmodavcu za kreditna zaduženja za garantovanje obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova kojima ona upravlja.

Tegeltija je dodao da se garancije mogu dati i za kreditna zaduženja javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi sa finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i obezbjeđivanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

"Vlada, u okviru propisanih ograničenja, donosi pojedinačne odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske u ovoj godini, te će sa svakim korisnikom garancije potpisati ugovor o međusobnom regulisanju prava i obaveza u vezi sa izdatom garancijom", rekao je Tegeltija.

On je naveo da u ovom trenutku postoje samo tri zahtjeva za garancijama i da je svaki od njih manji od 60 miliona KM, a jedan od njih je zahtjev Univerzitetskog kliničkog centra Srpske za kredit koji je dogovoren sa poslovnim bankama.

Tegeltija je dodao da postoje i zahtjevi dvije lokalne zajednice - opština Kostajnica i Bileća.

"Nemamo spisak projekata, jer da to imamo ovakva odluka ne bi trebalo da postoji. Mi ćemo na pojedinačan zahtjev donositi odluke da li ćemo davati garanciju", rekao je Tegeltija.

Izvor: Srna