latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:30 | Autor: RTRS

Porošenko potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je Zakon o ponovnoj integraciji Donbasa, prenijeli su ukrajinski mediji.
Petro Porošenko - Foto: AP
Petro PorošenkoFoto: AP


Ukrajinski parlament usvojio je prošlog mjeseca prijedlog zakona, u kojem se Rusija naziva "agresorom", dok su teritorije u Donbasu koje nisu pod kontrolom vlasti u Kijevu navedene kao "okupirane".

Porošenko je zatražio od ministra odbrane Ukrajine Stepana Poltoraka da pripremi relevantne prijedloge za promjenu formata vojne operacije u Donbasu, u skladu sa novim zakonom o ponovnoj integraciji.

Ukrajinski lider je rekao Poltoraku da bi trebalo da preda nacrt prijedloga o zajedničkom operacionom generalštabu, strateškom planu upotrebe vojne sile i drugim komponentama zajedničkih snaga u istočnoj Ukrajini, koje predvode vlasti u Kijevu, prenio je "Sputnjik".

Iz servisa za medije kancelarije ukrajinskog predsjednika saopšteno je da su Porošenko i njemački kancelar Angela Merkel u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o pitanjima u vezi sa ponovonim uspostavljanjem efikasnog djelovanja Zajednočkog centra za kontrolu i koordinaciju u Donbasu, kao i o mogućnosti raspoređivanja pripadnika mirovnih snaga UN u Donjecku i Luganjsku.

U saopštenju se dodaje da je posebna pažnja posvećena blagovremenoj razmjeni zarobljenika u Donbasu, kao i napretku reformi u Ukrajini, decentralizaciji i situaciji u energetskom sektoru.