latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:02 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Brčko- Mustafa Husejnović držao u ropstvu porodicu sugrađanina

Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv Mustafe Husejnovića (53) iz Prutača, koji je optužen da je ropskim odnosom duže vrijeme izrabljivao sugrađanina A.T. i iskorištavao članove njegove porodice.
Brčko - Osnovni sud - Foto: RTRS
Brčko - Osnovni sudFoto: RTRS

Nakon okončanja glavnog pretresa i žalbenog postupka pred sudovima distrikta, gdje su mu u cijelosti dokazane optužbe za trgovinu ljudima, Husejnoviću je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od godinu dana.

Husejnović je služeći se prevarama i prijetnjama da će upotrebiti silu prema A.T. i članovima njegove porodice, oštećenog doveo u ropski odnos tako što ga je na prevaru uveo u dug kojeg je neprestano uvećavao.

Osim toga, optuženi je prijetio da će silovati i pobiti sve članove porodice A.T, među kojima i troje maloljetne djece.

Osnovni sud je optuženog proglasio krivim za trgovinu ljudima, a po odbijanju žalbi obje strane u postupku, od kojih se žalba Tužilaštva odnosila na neadekvatnu visinu kazne, Apelacioni sud distrikta potvrdio je prvostepenu presudu u cijelosti, čime je osudom prvi put pravosnažno okončan jedan slučaj trgovine ljudima u Brčkom.

Tužilaštvo Brčko distrikta je navelo da u saradnji sa svim nadležnim organima nastavlja procesuiranje ovakvih slučajeva, insistirajući na njihovom dokazivanju i strožem kažnjavanju počinilaca, te potpunoj zaštiti žrtava ovakvih krivičnih djela.

Izvor: Agencije