latinica  ћирилица
22/02/2018 |  09:23 ⇒ 09:23 | Autor: RTRS

Otvaranje obnovljene prostorije u kojoj je smještena Hagada

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas će biti otvorena obnovljena prostorija u kojoj se čuva Sarajevska hagada.
Sarajevska Hagada - Foto: Wikipedia
Sarajevska HagadaFoto: Wikipedia

Obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije u kojoj se čuva Sarajevska hagada finansirala je francuska Ambasada u BiH, u saradnji sa Uneskom.

Realizacijom projekta "Hagada, bliža vama" znatno je podignut nivo zaštite Sarajevske hagade od svjetlosti, promjene temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe.

Postavljanje velikog ekrana omogućiće da se stranice Hagade virtuelno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima Uneska, kopije Hagade biće ponovo odštampane, uz novu studiju koja će predstaviti do sada nepoznate podatke.

U zajedničkom saopštenju Ambasade Francuske u BiH, Uneska i Muzeja, koje je ranije objavljeno, navodi se da novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipulisanjem, što doprinosi boljoj zaštiti.

"Zahvaljujući ovim poboljšanjima, posjetioci Muzeja moći će da vide Hagadu dva puta sedmično", navodi se u saopštenju.

Otvaranje obnovljenih prostorija predviđeno je u 15.00 časova.

Sarajevska hagada uvrštena je od prošle godine u Međunarodni registar "Pamćenje svijeta".

Sarajevska hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne jevrejske dekorativne umjetnosti. Riječ je o rukopisu na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija, koji se ubraja među najpoznatije i najljepše jevrejske rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu.

Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. Rukopis je 1894. godine kupio Zemaljski muzej BiH od porodice Koen, tadašnjeg vlasnika.

Knjiga je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom BiH.

Izvor: SRNA