latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:02 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Dejanu Iliću nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine

Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine za 2017. godinu, koju dodjeljuje beogradska Kompanija "Novosti", pripala je Dejanu Iliću za pjesničku knjigu "Dolina Plistos" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovjenčani" iz Kraljeva, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare u Beogradu.
Nagrada "Meša Selimović" - Foto: ilustracija
Nagrada "Meša Selimović"Foto: ilustracija

U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestovalo je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Kritičari su predložili 112 knjiga, a Ilićeva "Dolina Plistos" je dobila 19 glasova.

Ovo je 12. pjesnička knjiga koja je dobila nagradu "Meša Selimović", a prestižno priznanje za knjigu godine do sada su dobila 34 pisca, pri čemu je četiri puta nagrada dijeljena na ravne časti.

Dejan Ilić je rođen u Travniku 1961. godine, od 1969. živi u Beogradu, gdje je završio studije italijanskog jezika i književnosti.

Objavio je pjesničke knjige "Figure", "U boji bez tona", "Lisabon", "Dunavski put", "Kvart", "Iz vikenda" i "Katastar".

Dobio je nagrade "Đura Јakšić" i "Branko Miljković".

Autor je niza prevoda savremenih italijanskih pjesnika, kao i Antologije novije italijanske poezije "Tijelo i pogledi". Prevodio je i francuske pisce Žana Bodrijara i Filipa Žakotea. Za prevodilaštvo dobio je nagradu "Miloš N. Đurić".

Dugo je bio slobodni umjetnik, a od skoro je zaposlen na FilozoFskom fakultetu u Beogradu.

Nagradu "Meša Selimović", koju su osnovali Dragan Bogutović i Ognjen Lakićević, čine skulptura sa likom velikog pisca, Povelja i novčani iznos.

Izvor: SRNA