latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Amnesti internešnel ponovo optužuje Hrvatsku

"Amnesti internešnel" optužuje Hrvatsku da diskriminiše etničke manjine, te da još nije rasvijetlila sudbinu skoro 1.500 nestalih lica tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka.
Granica Srbija - Hrvatska - Foto: TANЈUG
Granica Srbija - HrvatskaFoto: TANЈUG

"Politika Vlade Hrvatske ne predstavlja adekvatan odgovor na kršenja ljudskih prava Srba, Roma i seksualnih manjina", tvrdi se u izvještaju "Amnesti internešnela".

Konstatuje se da je Hrvatska nastavila da vraća u Srbiju migrante koji su ilegalno ušli u zemlju i vrši diskriminaciju etničkih i seksualnih manjina, a pravni sistem Hrvatske iznevjerio je mnoge žrtve nasilja u porodici.

Sud pravde EU presudio je da je Hrvatska djelovala protiv Dablinskih pravila, koja regulišu obavezu članice EU da preispita zahtjev za azil, dopustivši migrantima tranzit kroz zemlju 2015. godine bez razmatranja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Do kraja 2017. godine manje od 200 onih koji traže azil dobilo je međunarodnu zaštitu.

Hrvatska još nije ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ističe "Amnesti internešnel". Od više od 6.000 nestalih tokom sukoba 1991-1995. godine, sudbina više od 1.500 njih nije utvrđena.

Međunarodna komisija za nestale tvrdi da Hrvatska nije preduzela značajnije mjere kako bi ispoštovala pravo žrtava na istinu, pravdu i obeštećenje, posebno zbog činjenice da se u mrtvačnicama i dalje nalazi više od 900 neindentifikovanih posmrtnih ostataka.

Izvor: SRNA