latinica  ћирилица
22/02/2018 |  19:22 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Crna Gora na nogama nakon bombaškog napada (VIDEO)

Crna Gora je na nogama, nakon bombaškog napada na američku ambasadu u Podgorici.
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije) -
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije)

Bombu je bacio 42-godišnji Dalibor Јauković, koji je nakon napada počinio samoubistvo. Motiv još nije poznat, a u istragu su uključeni i Amerikanci.

Dan u Podgorici sasvim običan i miran. Čak i u neposrednom krugu američke ambasade, uobičajene aktivnosti građana. Da se tokom noći ovdje ipak nešto dešavalo podsjećaju policijske snage, koje su koncentrisane oko objekta gdje je smještena američka ambasada i ne dozvoljavaju pristup .

Stanovnici Podgorice uglavnom ne žele da komentarišu ovaj događaj.

MUP Crne Gore potvrdio je identitet lica koje je bacilo ručnu bombu u dvorište američke ambasade . Riječ je o Daliboru Јaukoviću - crnogorskom državljaninu rođenom u Kraljevu koji dosad nije bio poznat policiji. Radi se o bivšem vojniku Vojske Јugoslavije. Nezvanično, Јauković je ostao bez posla u podgoričkom Kombinatu aluminijuma i teško je živio.

- Očigledno da se radi o nekom individualnom slučaju, mislim da ne postoji neka organizacija. Istraga je pokrenuta, takođe se ne zna o motivima, očigledno je imao ratnu prošlost, sad da li je to opredjeljujuće, ostaje da se vidi - ističe Marko Vešović, novinar podgoričkog "Dana".

Sudeći po objavama na Fejsbuku, Dalibor Јauković je bio protiv ulaska Crne Gore u NATO i nosilac je Medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti Savezne Јugoslavije tokom Nato bombardovanja 1999. godine. Upravo zbog tih podataka neki crnogorski , ali i strani mediji spekulišu o motivima napada.