latinica  ћирилица
22/02/2018 |  20:28 | Autor: RTRS

Slovenija- Smijenjen načelnik generalštaba zbog debakla na vojnoj vježbi

Slovenačka vlada smijenila je general-majora Andreja Ostermana sa mjesta načelnika generalštaba slovenačkih oružanih snaga nakon što elitna brigada vojske prošle nedjelje nije položila test borbene gotovosti NATO.
NATO vježba (foto:poskok.info) -
NATO vježba (foto:poskok.info)

Premijer Miro Cerar je, objavljujući odluku o smjeni načelnika generalštaba, rekao je da je Osterman smeijnjen na prijedlog ministarke odbrane Andreje Katič.

Na njegovo mjesto postavljen je zamjenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenosi STA.

Cerar je priznao da je ovo učinjeno zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na prošlonedjeljnoj vježbi o osposobljavanju u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček.

Katičeva je u izvještaju vladi ukazala da je razlog za debakl slovenačkih specijalaca bila loša obuka.

Predstavnici NATO, koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocjenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu.

"Vojnici prema metodi KREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara", navela je televizija POP-TV.

Taj elitni bataljon koji nije prošao test NATO neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu kao što je bilo planirano, a odluku o tome kako će to nadoknaditi biće donijeta poslije analize, rečeno je iz slovenačke vojske.

Izvor: Tanjug