latinica  ћирилица
23/02/2018 |  08:58 ⇒ 23:10 | Autor: RTRS

Sajić za RTRS: Forum dijaspore unaprijediće saradnju sa Srbima u inostranstvu (VIDEO)

U Banjaluci će sutra biti održan prvi Forum dijaspore, sa više od 100 učesnika iz 20 zemalja. Јednodnevni Forum održava se na inicijativu, i pod pokroviteljstvom, predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji će ga i otvoriti. Nakon toga, uslijediće plenarna sjednica, rekla je za RTRS savjetnica predsjednika Republike, Nina Sajić.
Nina Sajić, savjetnica predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Nina Sajić, savjetnica predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Ona kaže da će Forum okupiti ugledne univerzitetske profesore, naučne i kulturne radnike, privrednike, studente i predstavnike Srpske pravoslavne crkve, iz 20 zemalja.

"Uz predstavnike Vlade Srpske, Privredne komore i drugih institucija, na Forumu će biti učesnika i iz Čikaga, Švedske, Skandinavije", navodi Sajićeva za RTRS.

CILj - TRAЈNI MEHANIZMI SARADNjE SA DIЈASPOROM 

Predsjednik Srpske je još u oktobru prošle godine najavio održavanje jednog ovakvog foruma.

"Cilj prvog foruma je da se pronađu trajni mehanizmi saradnje sa dijasporom i srpskim narodom u rasejanju. Tačnije, želimo da se saradnja institucionalizuje", istakla je Sajićeva.

Na pitanje da li je dovoljno iskorišćen potencijal naše dijaspore, te da li Republika Srpska na pravi način prezentuje svoje kapacitete u svijetu, odgovara da ovim forumom to žele dodatno da unaprijede.

"Želimo da po prvi put pokušamo zajedno pronaći mehanizme, kako bi se dodatno saradnja unaprijedila. Predsjednik Srpske, Vlada, Narodna skupština i Privredna komora su se u svom dosadašnjem radu, pogotovo kada je u pitanju promocija Srpske u inostranstvu, u velikoj mjeri oslanjali na ljude u rasejanju. Mislim da je svima poznato koliko je dijaspora pomagala naš narod u proteklom ratu i u poplavama. Tačnije kada god je bilo potrebno", objasnila je savjetnica predsjednika Srpske. 

Nastojaće, kako kaže da se na pravi način shvata potencijal ovog skupa, te da pokušaju vidjeti koji su dalji putevi djelovanja.

"Namjera koju je izrazio predsjednik Srpske, jeste da ovaj forum pređe u tradiciju, odnosno da se svake godine održava u Republici Srpskoj, samo u drugim gradovima", istakla je Sajićeva, te dodaje da se ovaj prvi odžava u Banjaluci.

DVA PANELA

"Prvi je ekonomski, koji se odnosi na ekonomsku saradnju Republike Srpske i dijaspore, a drugi je kulturno-naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarni rad", kaže Sajićeva.

Na panelu će govoriti profesori sa univerziteta iz Njemačke, Italije, Rumunije, Austrije. Biće tu i predstavnici iz srpskih gimnazija.

"Želimo da okupimo sve predstavnike srpskih gimnazija u rasejanju. Poznato je da Srpska gimnazija u Temišvaru `Dositej Obradović` postoji preko 300 godina, imamo Srpsku pravoslavnu gimanziju u Zagrebu i Srpsku gimnaziju u Budimpešti. Na neki način smo spojili našu banjalučku Gimnaziju i ove druge dvije i nadamo se da će saradnja biti ostvarena", rekla je Sajićeva i dodala da će predstavnici banjalučkog Filozofskog fakulteta danas održati sastanak sa predstavnicima Zapadno evropskog univerziteta iz Temišvara.

ISTORIЈSKI ČAS U DONjOЈ GRADINI

Za učesnike foruma planiran je odlazak u Donju Gradinu i Kozarsku Dubicu, gdje će u Spomen području biti održan istorijski čas, koji će voditi profesor sa Filozofskog fakulteta, Boro Bronza.