latinica  ћирилица
23/02/2018 |  16:40 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Dobija li epilog slučaj nelegalne prodaje opštinskog poslovnog prostora u Doboju? (VIDEO)

Dobija li sporna prodaja poslovnog prostora Večernjih novosti u Doboju konačno epilog? Prostor je prodao grad Doboj ,a policija i tužilaštvo,nakon istrage , pripremaju izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv odgovornih za prodaju tuđeg prostora.
Doboj, poslovni prostor - Foto: RTRS
Doboj, poslovni prostorFoto: RTRS

Zbog opasnosti od ometanja istrage policija detalje ne saopštava. Kažu da su prikupili dovoljno informacija zbog kojih sumnjaju da u cijelom slučaju ima krivičnog djela. Čekaju još da završe konsultacije sa Tužilaštvom. 

"Trenutno su indicirana tri lica, s tim što još nismo sigurni koliko će na kraju biti na izvještaju, koliko će biti lica", rekao je načelnik PU Doboj Dmitar Vračar.

U Večernjim novostima prijavili su nadležnim organima da je njihov prostor u Ćuprijskoj ulici prodao grad Doboj ,ali bez njihovog znanja, što su u gradskoj upravi odbacili, tvrdeći da je prostor njihovo vlasništvo. Optužbe na račun gradske uprave ocijenili su neosnovanim i političkim pritiscima. Međutim, klupko se počelo odmotavati pa je RUGIP, nakon sprovedene kontrole, poništio rješenje područne jedinice u Doboju o upisu novog vlasnika. Nije pomogla ni žalba grada ni kupca.

"Mi smo dobili rješenje da se odbijaju žalbe i da se poslovni prostor vrati u vlasništvo, odnosno upis prava vlasništva vrati na Novosti pres Banjaluka. Sa te strane možemo reći da su Večernje novosti zadovoljne", rekla je Ivana Dimić iz Večernjih novosti.

Reagovalo je i Pravobranilaštvo Srpske. Podnijelo je tužbu kojom je zatražilo poništenje kupoprodajnog ugovora Grada Doboja. Gradonačelnik Obren Petrović,kako su utvrdili, nije poštovao proceduru pri prodaji prostorija u Ćuprijskoj. Objašnjavaju da nekretnine nije moguće prodati samo odlukom Gradonačelnika  Tužbu je podnio i grad i to protiv Večernjih novosti i preduzeća Dobojinvest, radi poništenja kupoprodajnog ugovora iz 1978. godine.

"Što je za nas u neku ruku besmisleno ,a ko mogu tako reći, imajući u vidu da se radi o pravnoj radnji od prije 40 godina za koju postoje dokazi da je uredno plaćeno i da je svaka strana izvršila svoje obaveze", dodala je Dimić.

Cijeli slučaj datira od prije godinu dana, kada su Novosti došle do saznanja da je neko neovlašteno provalio u njihov prostor s namjerom da ga renovira. Odmah su obavijestili i nadležne u gradskoj administraciji, ali su, kažu, naišli na zid ćutanja. Iako im je vraćeno pravo vlasništva Novosti i dalje ne mogu u svoj prostor. Novi vlasnik u međuvremenu ga je izdao pod zakup i od grada dobio upotrebnu dozvolu premda su i jedni i drugi znali da Večernje novosti osporavaju prodaju.