latinica  ћирилица
08/05/2024 |  07:45 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Pomen za Srbe stradale u logorima u Odžaku

Srbi sa područja opštine Odžak obilježiće danas 32 godine od kako su bili zatočeni u logore u tom mjestu i podvrgnuti raznim metodama mučenja i seksualnom zlostavljanju, za šta je 11 bivših pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane osuđeno na ukupno 85,6 godina zatvora, a četvorica optuženih su nedostupna pravosuđu BiH.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Preživjeli srpski logoraši će u 13.00 časova položiti vijence kod centralnog spomen-obilježja u Vukosavlju, a potom će u 14.30 časova biti služen parastos za stradale u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Novom Gradu kod Odžaka.

U logore u Odžaku, smještene u prostorijama osnovne škole i fabrici u "Strolit", bilo je zatvoreno 1.294 Srba, među kojima je bilo 326 žena i 104 djece. Najviše zatočenih bilo je iz sela Novi Grad.

Pripadnici HVO-a i regularne Hrvatske vojske su u dva ta odžačka logora, kao i u onima koji su bili u tadašnjem Bosanskom i Slavonskom Brodu, ubili 42 logoraša.

Silovano je 60 Srpkinja, najmlađa je bila djevojčica od deset godina. Po izlasku iz kazamata preživjeli su svjedočili pred istražnim organima o torturama koje su doživjeli. Najpotresnija su svjedočenja o silovanjima.

Sud BiH je za ratne zločine nad zatočenim Srbima u Odžaku izrekao šest presuda i počinioce osudio na 37 godina zatvora.