latinica  ћирилица
24/02/2018 |  11:33 | Autor: RTRS

Filipini - Hiljade katolika na protestima protiv prolivanja krvi

Oko hiljadu filipinskih katolika učestvovalo je u protestnom maršu u filipinskoj prijestonici Manili protiv krvavog rata protiv droge koji sprovodi filipinski predsjednik Rodrigo Duterte i njegovih napora da ponovo uvede smrtnu kaznu, prenijeli su lokalni mediji.
Rodrigo Duterte - Foto: TANЈUG
Rodrigo DuterteFoto: TANЈUG

Novi protesti uslijedili su dan nakon što su studenti univerziteta u Manili i u provincijama održali demonstracije protiv Dutertea.

Katolički demonstranti su nosili brojanice i pjevali dok su biskupi i filipinski kardinal čitali besjede protiv onoga za šta tvrde da nije "proživotna" politika Vlade.

Narod je tokom demonstracija nosio zastave i plakate sa porukama kao što su "Zaštitite i odbranite svetinju života i braka", "Zaustavite nekažnjavanje" i "Zaustavite ubistva".

Uprkos kritikama zbog krvave kampanje protiv droge, filipinski lider i dalje uživa široku popularnost i za jugoistočnu azijsku naciju i dalje predstavlja zvaničnika od povjerenja.

Katolička crkva na Filipinima se protivi prijedlozima zakona kojima se legalizuje razvod i ponovo uvodi smrtna kazna.

Više od 4.000 potencijalnih dilera droge je ubijeno otkako je Duterte preuzeo kancelariju predsjednika u junu 2016. godine. Policija tvrdi da su ubijanja tokom racija rezultat samoodbrane.

Izvor: SRNA